Головна Новини Неврологія та нейрохірургія Чи можливо точно передбачити ризики інсульту за допомогою сучасних технологій?

3 жовтня, 2024

Чи можливо точно передбачити ризики інсульту за допомогою сучасних технологій?

Чи можливо точно передбачити ризики інсульту за допомогою сучасних технологій?

Сьогодні немає масштабованого та економічно ефективного тесту функції мозку, який би допоміг лікарям проконсультувати пацієнтів щодо потенційного ризику інсульту. Команда інженерів і вчених із Каліфорнійського технологічного інституту та Медичної школи Кека США розробила пристрій, який можна використовувати для неінвазивної оцінки ризику інсульту пацієнта шляхом моніторингу змін кровотоку та об’єму крові, коли учасник затримує дихання. Пристрій складається з лазерної системи та демонструє багатонадійні результати для диференціювання людей із низьким і високим ризиком інсульту.

Загалом із віком кровоносні судини стають жорсткішими, тому важче проштовхують кров, що збільшує ризики інсульту. Команда вчених розробила компактний пристрій, який пропускає інфрачервоне лазерне світло через череп і мозок в одному місці, а потім використовує спеціальну камеру поблизу, щоб збирати світло, яке відбивається після того, як воно розсіюється кров’ю. Дослідники можуть використовувати ці вимірювання для розрахунку співвідношення потоку та об’єму крові, що протікає через судину, щоб отримати уявлення про ризик інсульту в пацієнта.

Науковці провели дослідження серед 50 учасників. Вони застосовували Клівлендський калькулятор ризику інсульту для розподілу учасників на дві групи: з низьким або високим ризиком. Потім протягом трьох хвилин вимірювали кровотік у кожного добровольця, кількісно визначаючи швидкість потоку та об’єм крові, що досягає мозку. Через одну хвилину попросили учасників затримати дихання. Затримка дихання напружує мозок, оскільки він починає споживати кисень із решти тіла, що значно посилює місцевий кровообіг.

Як тільки людина припиняє затримку дихання, рівень кисню повертається до вихідного. Дослідники виявили, що існують відмінності між групами щодо того, як кров рухається судинами після нестачі кисню. Такі вимірювання вказують на ступінь жорсткості судин і вперше дозволяють отримувати необхідні дані неінвазивно. Зараз учені проводять масштабніші дослідження в лікарнях країни і сподіваються, що нова технологія скоро стане рутинним методом діагностики.

Джерело: https://opg.optica.org/boe/fulltext.cfm?uri=boe-15-10-6083&id=560941