Головна Новини Неврологія та нейрохірургія NULISAseq – платформа, що одночасно вимірює 120 біомаркерів різних нейродегенерацій, включно із хворобою Альцгеймера

11 жовтня, 2024

NULISAseq – платформа, що одночасно вимірює 120 біомаркерів різних нейродегенерацій, включно із хворобою Альцгеймера

NULISAseq – платформа, що одночасно вимірює 120 біомаркерів різних нейродегенерацій, включно із хворобою Альцгеймера

Учені Університету Піттсбурга незалежно один від одного перевірили нову платформу для аналізу крові, яка може одночасно вимірювати понад сотню біомаркерів хвороби Альцгеймера та пов’язаних нейродегенерацій. Об’єднана система може покращити здатність клініцистів охоплювати багатогранну природу патології хвороби Альцгеймера та оптимізувати ранню діагностику. Звіт опубліковано в Molecular Neurodegeneration. «На хворобу Альцгеймера не слід дивитися через одну призму, – зауважив старший автор Томас Карікарі, магістр наук, доцент кафедри психіатрії університету. – Урахування аспектів патології хвороби Альцгеймера в панелі клінічно підтверджених біомаркерів підвищить імовірність її зупинки до появи будь-яких когнітивних симптомів».

Для підтвердження власної концепції Карікарі та його команда перевірили зразки крові когорти зі 113 когнітивно здорових людей похилого віку. Усі зразки були надіслані на аналіз до лабораторії Alamar Biosciences, виробника нової панелі для аналізу біомаркерів крові під назвою «Панель NULISAseq CNS Disease 120». На додаток до вимірювання класичних біомаркерів крові Альцгеймера, включно з фосфорильованими формами білка тау, β-амілоїдом, маркером нейрозапалення GFAP і маркером пошкодження нервових клітин NEFL, панель фіксує зміни приблизно у 120 інших білках, пов’язаних із нейродегенеративними станами.

Продуктивність платформи NULISA була незалежно підтверджена серією аналізів класичних біомаркерів хвороби Альцгеймера для кожного окремого зразка. Зміни у профілях біомаркерів протягом двох років також порівнювали з вимірюваннями амілоїду і тау на основі МРТ-зображень, отриманих від кожного пацієнта. Згідно з оцінкою Карікарі, NULISAseq виявила кілька біомаркерів, які корелювали з амілоїдним позитивним статусом пацієнтів. Усі ці біомаркери раніше були пов’язані із хворобою Альцгеймера, проте їх можна було визначити після аналізу цереброспінальної рідини. Науковці сподіваються, що найближчим часом NULISAseq буде доступною для лікарів не лише країни, а і світу.

Джерело: https://molecularneurodegeneration.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13024-024-00753-5