Головна Новини Офтальмологія 10 000-кратне покращення зору після генної терапії – реальність чи ні?

10 вересня, 2024

10 000-кратне покращення зору після генної терапії – реальність чи ні?

10 000-кратне покращення зору після генної терапії – реальність чи ні?

Вроджений амавроз Лебера (LCA) – це рідкісне спадкове захворювання очей, яке проявляється при народженні або в перші кілька місяців життя. Симптоми LCA зазвичай виникають у цей період, найчастіше з мимовільного посмикування ока (ністагму). У немовлят можуть виявлятися косоокість, світлобоязнь і обов’язкова втрата гостроти зору. Зір постраждалих коливається від 20/200 до 20/400, а приблизно третина пацієнтів повністю втрачає здатність сприйняття світла. LCA є генетичним захворюванням і може бути спричинене патогенними варіантами щонайменше 28 різних генів.

Вчені з Медичної школи Перельмана в Пенсільванському університеті розробили нову генну терапію, що значно покращила зір у хворих. Загалом у дослідженні I/II фази взяли участь 15 осіб, включно із трьома дітьми. У кожного пацієнта був вроджений амавроз Лебера в результаті мутації в гені GUCY2D, який необхідний для перетворення світла на електричні сигнали для мозку. Випробування досліджувало різні рівні дозування генної терапії ATSN-101, яка була адаптована з мікроорганізму AAV5 і хірургічно введена під сітківку.

У першій частині дослідження когорти із трьох дорослих отримували одну із трьох різних доз: низьку, середню та високу. Оцінки проводилися перед кожним збільшенням дозування, щоб переконатися, що дозування безпечні для наступної когорти. Друга фаза дослідження включала лише введення високого дозування як дорослій когорті із трьох осіб, так і педіатричній когорті із трьох осіб. Поліпшення спостерігалися швидко, часто протягом першого місяця після застосування терапії, і тривали щонайменше 12 місяців. Із дев'яти пацієнтів, які отримали максимальну дозу, у двох спостерігалося 10 000-кратне покращення зору.

Найпоширенішим побічним ефектом був кон’юнктивальний крововилив. У двох пацієнтів спостерігалось запалення очей, яке вдалося усунути призначенням курсу стероїдів. Жодних серйозних побічних ефектів, пов’язаних із досліджуваним препаратом, не було. Схвалення цього експериментального препарату для клінічного використання потребує ще одного подвійного сліпого плацебо-контрольованого випробування. Завдяки цьому можна було б уникнути будь-якої можливої упередженості результатів.

Джерело: https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(24)01447-8/fulltext