Головна Новини Онкологія та гематологія Синдром вигорання серед онкологів Східної Європи: результати багатонаціонального опитування

19 березня, 2020

Синдром вигорання серед онкологів Східної Європи: результати багатонаціонального опитування

Синдром вигорання серед онкологів Східної Європи: результати багатонаціонального опитування

Синдром вигорання виникає внаслідок хронічного професійного стресу та включає три компоненти: емоційне виснаження, деперсоналізацію та редукції особистих досягнень. Метою цього дослідження було вивчення поширеності синдрому вигорання серед лікарів-онкологів у країнах Східної Європи та визначення факторів, що сприяють виникненню цього стану. 

Методи. Дослідження проводилося шляхом онлайн-опитування від жовтня 2017 по березень 2018 р. В опитуванні взяли участь онкологи (клінічні онкологи, спеціалісти променевої терапії, хіміотерапії, онкохірурги) з 19 країн. Анкета складалася з 30 запитань (включаючи стандартизований тест для визначення синдрому вигорання – опитувальник вигорання Маслача, Maslach Burnout Inventor) та 8 запитань, пов’язаних із демографією. Ризик виникнення синдрому вигорання розраховували за шкалою оцінки медичних працівників.

Результати. У дослідженні взяли участь 637 онкологів. Загалом 28% респондентів мали низький або помірний ризик розвитку синдрому вигорання, 72% – високий. У 44% онкологів виявлено високий ризик емоційного виснаження, у 28,7% – деперсоналізації та у 47,3% – зниження особистої успішності. Ризик емоційного виснаження був асоційований з жіночою статтю респондентів. Ризик деперсоналізації був вищим серед клінічних онкологів та радіологів, тоді як ризик редукції особистих досягнень корелював з такими факторами, як тривалість роботи в зазначеній сфері, частота летальних випадків у практичній діяльності, кількість наявних онкологів. За результатами логістичного регресійного аналізу, синдром вигорання значною мірою асоціювався з рівнем смертності пацієнтів від раку та нетривалим досвідом роботи. 

Висновки. Синдром вигорання – поширене явище серед лікарів-онкологів у Східній Європі, найуразливішою категорією є молоді спеціалісти. Для вирішення цього питання слід вживати профілактичних заходів з метою запобігання дії факторів, які негативно впливають на оптимальне надання медичної допомоги та становлять загрозу здоров’ю та добробуту онкологів.

Kust D., Murgic J., Vukovic P. et al. Oncologist Burnout Syndrome in Eastern Europe: Results of the Multinational Survey. CO Oncology Practice. Published online January 29, 2020. 

https://ascopubs.org/doi/full/10.1200/JOP.19.00470

Переклала з англ. Ілона Цюпа

Тематичний номер «Онкологія. Гематологія. Хіміотерапія» № 5 (61), 2019 р.