Головна Новини Онкологія та гематологія Вперше за останні 13 років в Україні здійснено трансплантацію кісткового мозку дорослому пацієнту

26 квітня, 2021

Вперше за останні 13 років в Україні здійснено трансплантацію кісткового мозку дорослому пацієнту

Вперше за останні 13 років в Україні здійснено трансплантацію кісткового мозку дорослому пацієнту

Вперше за останні 13 років українські лікарі Київського центру ТКМ провели трансплантацію кісткового мозку (ТКМ) дорослій особі від родича. Пацієнтом став 18-річний Олександр Цимбалюк із Прикарпаття.

У грудні 2020 року хлопцеві діагностували важку форму апластичної анемії. Лейкоцити, тромбоцити та гемоглобін були на критично низьких рівнях. Єдиним варіантом одужати для нього була трансплантація кісткового мозку.

Донором для Олександра погодився стати його 20-річний брат. Забір клітин відбувся 16 березня 2021 року в Національній дитячій спеціалізованій лікарні «ОХМАТДИТ».

17 березня після 13-річної перерви відбулася операція з ТКМ дорослому пацієнту від донора. Вона пройшла успішно, і 23 квітня на 36-й день після трансплантації Олександра виписали зі стаціонару.

Київський центр ТКМ – єдине місце в країні, де виконували такі операції. З 2003 року їх зробили 6. Остання – у 2008-му. Згодом через відсутність специфічного обладнання вони були припинені. Відтоді всі дорослі українці з раком крові та апластичними анеміями, які навіть мали донора серед родичів, змушені були їхати за кордон.

У 2020 році коштом МОЗ за кордон на ТКМ відправили 138 дорослих українців. Одна така операція коштувала понад 3,5 млн гривень. Нині трансплантації в Україні повністю сплачує МОЗ України. Вартість такої операції – 1 млн 360 тис. гривень.

Джерело: Вперше за останні 13 років українські лікарі пересадили кістковий мозок дорослому пацієнту від родича (moz.gov.ua)