Головна Новини Онкологія та гематологія Київські лікарі видалили злоякісну пухлину, яка уражала значну ділянку шкіри голови пацієнта

27 жовтня, 2021

Київські лікарі видалили злоякісну пухлину, яка уражала значну ділянку шкіри голови пацієнта

Київські лікарі видалили злоякісну пухлину, яка уражала значну ділянку шкіри голови пацієнта

У столиці врятували життя тяжкохворому, який страждав від раку шкіри голови – небезпечної пухлини діаметром понад 20 см. Цю дуже складну операцію в Україні зробили вперше.

Хворий Ю. 68 років близько 30 років страждав на рак шкіри голови і призвів до відкритої рани з постійними кровотечами. За цей час він пережив 8 операцій та 2 опромінення у провідних  лікувальних закладах столиці: у Київській обласній лікарні, Київській онкологічній лікарні, клінічній лікарні «Феофанія», Інституті раку та клініці «Євродерм».

Незважаючи на зусилля хірургів, страшна хвороба прогресувала. Проте пацієнт не падав духом і продовжував боротися з раком. Після тривалих поневірянь він звернувся за медичною допомогою до державної установи «Інститут нейрохірургії імені академіка А. П. Ромоданова НАМН України». І, зрештою, капризна Фортуна пішла назустріч 68-річному пацієнтові , який постійно стікав кров’ю і вже готувався до смерті.

«Коли Юрій Шаповалов прийшов до Інституту нейрохірургії, ми вирішили провести операцію в два етапи, причому разом із пластичними хірургами. Спочатку взяли донорську шкіру зі спини самого пацієнта. А через місяць видалили гігантський рак і пересадили донорську шкіру на голову. Загалом операція тривала понад 10 годин. За кордоном такі операції коштують сотні тисяч доларів, а у нас – у десятки разів менше», – розповів завідувач клінікою позамозкових пухлин, заслужений лікар України Михайло Кваша.

За його словами, однією з головних причин розвитку раку є надмірний вплив сонячного та ультрафіолетового випромінювання. Саме тому злоякісна пухлина виникає на відкритих ділянках шкіри, які нічим не захищені від прямого впливу сонця (особливо у літній період). Спосіб лікування хворих передбачає не лише хірургічне видалення пухлини, хіміо- та променеву терапію, а й пластичні операції, які в Інституті нейрохірургії роблять вже багато років.

Підготував журналіст Валентин Ковальський

Джерело: Київські лікарі видалили рак, який «роз`їдав» голову пенсіонера. Новости Киева (вчера, сегодня, сейчас) от News-Life (официальный сайт Ньюс-Лайф)