Головна Новини Онкологія та гематологія Токсоплазма може стати пригоді при лікуванні деяких видів раку

4 листопада, 2021

Токсоплазма може стати пригоді при лікуванні деяких видів раку

Токсоплазма може стати пригоді при лікуванні деяких видів раку

Науковці виявили, що токсоплазма (Toxoplasma gondii) потенційно може використовуватися для лікування різних типів пухлин.

Дослідження, опубліковане у виданні «Journal for ImmunoTherapy Cancer», було проведено експертами з Ноттінгемського університету (Великобританія), а також університету Нінбо та сільськогосподарського університету Шаньсі (Китай).

Підвищення ефективності лікування певних типів пухлин життєво важливе для зупинення прогресування раку та подовження життя пацієнтів. У новому дослідженні вчені показали, що токсоплазма здатна сенсибілізувати солідні пухлини до блокади імунних контрольних точок – революційного методу лікування раку (особливо у випадках меланоми, недрібноклітинного раку легенів тощо).

Команді дослідників вдалося «приручити» паразита Toxoplasma gondii – одноклітинного умовно-патогенного найпростішого, здатного інфікувати широкий спектр теплокровних тварин та людину (токсоплазмою інфіковано близько третини населення світу).

Toxoplasma gondii повинна жити всередині клітин свого господаря та секретувати безліч білків, щоб протистояти імунному захисту та полегшити власне вторгнення та колонізацію клітин господаря. Дослідники спочатку створили мутантний штам Toxoplasma gondii з обмеженою здатністю рости у клітинах, що культивуються, та викликати захворювання у мишей, але водночас здатного маніпулювати імунною системою господаря.

Вчені показали, що пряма ін’єкція мутантного паразита в солідні пухлини викликає запальні реакції у них. Було також показано, що цей підхід зробив пухлини більш чутливими до лікування інгібітором імунних контрольних точок.

Зазначений терапевтичний підхід значно збільшив виживання мишей та сприяв зменшенню росту пухлини на моделях меланоми, карциноми легені Льюїса та аденокарциноми товстої кишки.

На думку вчених, це важливе відкриття, що стосується майбутньої терапії пухлин. Помітне зменшення розміру пухлини та значне поліпшення виживання мишей є багатообіцяючим, але отримані результати слід інтерпретувати з обережністю, оскільки необхідні подальші дослідження.

Джерело: https://www.worldpharmanews.com/research/5842-a-commonly-found-parasite-could-treat-certain-types-of-cancer