Головна Новини Онкологія та гематологія Медики з Черкас та Кропивницького вперше в Україні успішно здійснили трансплантацію, поєднану з методом тотального опромінення

9 лютого, 2022

Медики з Черкас та Кропивницького вперше в Україні успішно здійснили трансплантацію, поєднану з методом тотального опромінення

Медики з Черкас та Кропивницького вперше в Україні успішно здійснили трансплантацію, поєднану з методом тотального опромінення

Медики Черкаського обласного онкодиспансеру в партнерстві з приватною клінікою із Кропивницького вперше в Україні успішно здійснили алогенну трансплантацію кісткового мозку з використанням методу тотального опромінення (TBI).

Медики із Кропивницького здійснювали тотальне опромінення всього тіла, а спеціалісти у Черкасах пересадили стовбурові клітини кісткового мозку. Доноркою стала рідна сестра пацієнтки. Операцію зробили за державний кошт, що стало можливим завдяки пілотному проєкту МОЗ України з трансплантації.

Трансплантація у поєднанні з тотальним опроміненням є світовою практикою і дає змогу здійснити повноцінне лікування, знизити ризики токсичності та зменшити вірогідність рецидивів.

Після режиму кондиціонування (високих доз опромінення) кістковий мозок людини пригнічується. Разом із ним має знищитися і лейкемічний клон. Потім здійснюється трансплантація стовбурових клітин кісткового мозку від донора. За успішного результату період приживлення може тривати близько 2–3 тижнів.

На 2022 рік заплановано щонайменше 10 трансплантацій кісткового мозку з використанням ТВІ. На сьогодні наступна пацієнтка вже проходить підготовку до трансплантації.

Такі складні операції в Черкасах стали можливими завдяки активній позиції та наполегливості команди Черкаського обласного онкодиспансеру і державній підтримці шляхом оплати МОЗ України всіх послуг із трансплантації, які виконуються у закладі.

Загалом у центрі виконано 87 трансплантацій кісткового мозку, в тому числі перша в Україні трансплантація кісткового мозку дорослому пацієнту від неродинного донора.

 

Джерело: https://moz.gov.ua/article/news/mediki-z-cherkas-i-kropivnickogo-vpershe-v-ukraini-uspishno-zdijsnili-transplantaciju-poednanu-z-metodom-totalnogo-oprominennja