Головна Новини Онкологія та гематологія Лікування від раку спричиняє більше небажаних явищ у жінок, ніж у чоловіків

18 лютого, 2022

Лікування від раку спричиняє більше небажаних явищ у жінок, ніж у чоловіків

Лікування від раку спричиняє більше небажаних явищ у жінок, ніж у чоловіків

Жінки мають більш високий ризик серйозних побічних ефектів від лікування раку, ніж чоловіки, при хіміотерапії, таргетній терапії та, особливо, при імунотерапії. Цей висновок ґрунтується на даних понад 23 000 учасників у 202 дослідженнях різних видів раку (за винятком раку, пов’язаного зі статтю), які проводилися протягом останніх 40 років.

Вчені з Центру дослідження раку ім. Фреда Хатчінсона у Сіетлі (США) виявили, що ризик серйозних небажаних явищ лікування раку на 34 % підвищений серед жінок порівняно з чоловіками, при цьому при імунотерапії він підвищувався на 49 %. Жінки мали значно більший ризик серйозних симптоматичних побічних ефектів, у тому числі при застосуванні інгібіторів імунної контрольної точки та цільових інгібіторів тирозинкінази, і частіше мали серйозні гематологічні побічні ефекти під час хіміотерапії та імунотерапії.

Жінки мали підвищений ризик серйозних симптоматичних небажаних явищ, таких як нудота та біль, у всіх лініях лікування, особливо при імунотерапії. Також вони мали вищий ризик симптоматичних шлунково-кишкових побічних ефектів під час лікування всіма трьома методами лікування та вищий ризик виникнення побічних ефектів, пов’язаних зі сном, під час хіміотерапії та імунотерапії. Також жінки мали більший ризик, ніж чоловіки, щодо об’єктивних гематологічних небажаних явищ під час хіміотерапії, імунотерапії та цільової терапії.

Команда дослідників зазначає, що підвищена токсичність серед жінок була пов’язана з покращенням виживання, що може «дати» небажаним явищам більше часу для розвитку. Водночас попереднє дослідження показало, що чоловіки можуть мати кращу відповідь на імунотерапію, ніж жінки.

«Було відомо, що жінки мають більшу токсичність від хіміотерапії, ніж чоловіки, але майже жодне дослідження не мало на меті зрозуміти, чи спостерігається така ж тенденція щодо нових методів лікування, як-от імунотерапія та таргетна терапія. Ми виявили подібні значні відмінності, особливо для імунотерапії. Але так чи інакше, лікування раку стає все більш індивідуалізованим», – зазначив у прес-релізі провідний автор дослідження Джозеф Унгер.

 

Джерело: https://www.medscape.com/viewarticle/968687