Головна Новини Онкологія та гематологія Ризик раку, пов’язаного з ожирінням, залежить від статі

13 червня, 2023

Ризик раку, пов’язаного з ожирінням, залежить від статі

Ризик раку, пов’язаного з ожирінням, залежить від статі

Багато досліджень пов’язують ожиріння з підвищеним ризиком раку, але більшість не розрізняють загрози між чоловіками т­а жінками. У новому дослідженні, опублікованому в Cancer Cell, дослідники з Упсальського університету ближче розглядають цей зв’язок. Науковці повідомляють, що як загальне накопичення жиру, так і розподіл жирової тканини в різних частинах тіла дають різні шанси виникнення онкології залежно від біологічної статі. Жир, що накопичується в ділянці живота, вважається більш патогенним проти підшкірного. Ці факти спонукали до ретельного стратифікованого аналізу ризику патологій, пов’язаних із надмірною вагою.

Дослідники використовували дані UK Biobank, перехресної когорти із 500 000 жителів Великобританії віком від 37 до 73 років. Серед даних, зібраних від учасників, були подробиці про розподіл жирової тканини в їхніх тілах і про те, чи мали пацієнти онкологічні захворювання. Команда виявила, що всі види раку, окрім раку мозку, шийки матки та яєчок, об’єднані принаймні однією ознакою, пов’язаною з ожирінням, як у чоловіків, так і у жінок.

У жінок найсильніший зв’язок між загальним накопиченням жиру та онкологією спостерігався за раку жовчного міхура, ендометрію та аденокарциноми стравоходу. У чоловіків було виявлено кореляцію між загальним накопиченням жиру та раком молочної залози, гепатоцелюлярною і нирково-клітинною карциномами. Із погляду накопичення та розподілу тканин, є відмінності між статями щодо колоректального раку, раку стравоходу і печінки. Наприклад, більша частка жиру, що накопичується в черевній порожнині, також була пов’язана із плоскоклітинним раком стравоходу у жінок, але не в чоловіків. Крім того, таке нагромадження було пов’язане з високим ризиком гепатоцелюлярної карциноми у чоловіків. Також було виявлено, що ожиріння є лише чинником ризику раку молочної залози після менопаузи, імовірно, через зміну вироблення естрогену. У чоловіків не спостерігалося зв’язку з раком щитовидної залози. Залежність між ознаками ожиріння та раком сечового міхура, шлунка, порожнини рота, а також колоректальним раком і меланомою була сильнішою в чоловіків, ніж у жінок.

Отже, заходи щодо запобігання та зменшення виникнення ожиріння і надмірної ваги є високомотивованими. Однак важливо враховувати, що зниження ваги не усуває ризик онкології. Є ще багато індивідуальних чинників ризику, які мають набагато більший вплив на специфічні різновиди хвороб, такі як куріння за раку легенів і перебування на сонці за раку шкіри.

Джерело: https://www.cell.com/cancer-cell/fulltext/S1535-6108(23)00177-0