Головна Новини Онкологія та гематологія 7 факторів ризику раннього розвитку колоректального раку в чоловіків

29 червня, 2023

7 факторів ризику раннього розвитку колоректального раку в чоловіків

7 факторів ризику раннього розвитку колоректального раку в чоловіків

Захворюваність і смертність від колоректального раку знижується серед осіб віком від 50 років і старше, але зростає серед осіб віком до 50 років. Нове дослідження під керівництвом Томаса Імперіале визначає сім факторів ризику раннього розвитку колоректального раку в чоловіків. Розроблена модель оцінювання ризику може допомогти людям віком від 45 до 49 років прийняти та дотримуватися нових національних рекомендацій щодо скринінгу, а також виявити молодих чоловіків, яким варто розглянути можливість ранньої перевірки.

Дослідження 600 осіб із неспадковим раком товстої або прямої кишки та 2400 пацієнтів контрольної групи з медичних центрів штату Вірджинія використовувало електронні медичні записи й національні бази даних для оцінки соціально-демографічних факторів і способу життя, сімейної та особистої історії хвороби, фізичних вимірювань, прийому ліків і лабораторних показників за 6-18 місяців до встановлення діагнозу. Усі учасники були чоловіками-військовими віком від 35 до 49 років.

Сім факторів, які передають вищий за середній ризик раннього розвитку колоректального раку в чоловіків:

  • середній вік (від 35 до 49 років)
  • відсутність регулярного використання нестероїдних протизапальних препаратів (таких як аспірин або ібупрофен)
  • відсутність регулярного приймання статинів
  • постійне вживання алкоголю
  • наявність близького родича з колоректальним раком
  • збільшений ІМТ
  • зміна службового обов’язку (специфічний фактор, який мав безпосередній вплив на військових-ветеранів)

Скринінг колоректального раку у віковій групі від 45 до 49 років є порівняно новим і досі невідомим. Крім того, половина випадків колоректального раку трапляється в осіб, молодших за 45 років. Використання факторів ризику може допомогти особам віком від 45 до 49 років вчасно пройти обстеження, а також виявити людей із молодших вікових груп, для яких необхідно розглянути можливість раннього скринінгу цього захворювання.

Джерело: https://www.news-medical.net/news/20230627/Seven-risk-factors-for-early-onset-colorectal-cancer-in-males-identified.aspx