Головна Новини Онкологія та гематологія Прогестерон та рак молочної залози — механізм дії і перспективи

13 липня, 2023

Прогестерон та рак молочної залози — механізм дії і перспективи

Прогестерон та рак молочної залози — механізм дії і перспективи

Рак молочної залози є одним із найпоширеніших видів раку в усьому світі, який становить близько 25 % усіх ракових захворювань у жінок. За даними ВООЗ, приблизно 685 000 жінок померли від раку молочної залози у 2020 році, що робить його п’ятою провідною причиною смерті від онкозахворювань. Крім того, орієнтовно 1 з 8 жінок у всьому світі схильна до розвитку хвороби протягом життя, а рівень смертності пацієнтів із цим захворюванням змінюється залежно від різних факторів, таких як вік, репродуктивні фактори, стадія захворювання та доступ до відповідного лікування. Хірургічне видалення первинної пухлини часто є першою лінією лікування пацієнтів з операбельною або ранньою стадією раку молочної залози.

Клінічні дані свідчать про те, що жінки з раком молочної залози, які отримали хірургічну резекцію під час лютеїнової фази менструального циклу, мають кращі результати виживання, ніж ті, яким хірургічне втручання проведено під час інших фаз. Цей терапевтичний ефект можна віднести до профілактичного впливу підвищених рівнів прогестерону під час лютеїнової фази. Щоби перевірити гіпотезу, у рандомізованому клінічному дослідженні пацієнтам із операбельним раком молочної залози перед операцією вводили одну дозу гідроксипрогестерону для імітації лютеїнової фази.

Некодуючі РНК, зокрема DSCAM-AS1, відіграють регуляторну роль у протидії геномним ефектам разом з активацією гена кінази SGK1. Індукована прогестероном модифікація геномного зв’язування рецептора прогестерону та рецептора естрогену також бере участь в організації передачі сигналу естрогену при раку молочної залози, запобіганні міграції та інвазії клітин і покращенні результатів для пацієнтів. Команда продовжує висвітлювати роль прогестерону в резистентності до ендокринної терапії, що сприятиме розвитку нових варіантів лікування для пацієнтів із гормончутливою формою раку молочної залози і тих, у кого розвивається стійкість до традиційної ендокринної терапії.

Загалом, хоча передопераційне введення гідроксипрогестерону є багатообіцяючою стратегією для покращення прогнозу пацієнтів із раком молочної залози, вивчення механізму дії прогестерону за онкології залишається важливою ланкою досліджень, яка має великі перспективи для покращення результатів пацієнтів.

Джерело: https://www.oncotarget.com/article/28455/text/