Головна Новини Онкологія та гематологія Сполука S100A4 здатна зупинити метастазування раку молочної залози

24 липня, 2023

Сполука S100A4 здатна зупинити метастазування раку молочної залози

Сполука S100A4 здатна зупинити метастазування раку молочної залози

На рак молочної залози припадають приблизно чверть всіх випадків раку в жінок (2,2 мільйона у світі у 2020 році) і майже третина померлих (685 000) від цієї хвороби. Найбільш смертоносним типом раку молочної залози є той, який не має гормональних рецепторів, - потрійний негативний рак молочної залози (TNBC), що становить 10–15 % усіх випадків раку молочної залози, із трикратним ризиком смерті пацієнтів упродовж 5 років. Дослідники з Ліверпульського університету створили біомедичну сполуку, яка здатна зупинити поширення TNBC. Стаття «Цілеспрямоване знищення S100A4 гальмує метастази потрійних негативних клітин раку молочної залози», у якій описано її створення, опублікована в Biomolecules.

Учені з факультетів хімії та біохімії Ліверпульського університету та Нанкінської медичної школи в Китаї виявили можливий спосіб блокувати білки, які сприяють метастазуванню в організмі хворого. Основною проблемою, що перешкоджає успішному лікуванню поширених видів раку, є не первинна пухлина, яку зазвичай можна видалити хірургічним шляхом, а її розповсюдження на інші органи тіла.

Дослідницька група раніше виявила, що специфічні білки беруть участь у метастатичному процесі; вони відрізняються від білків, які є учасниками виробництва первинної пухлини. Одним із таких прикладів є сполука під назвою S100A4, яку дослідницька група обрала для ідентифікації хімічних інгібіторів метастазування, використовуючи модельні системи клітин високометастатичного та невиліковного раку молочної залози без гормональних рецепторів. Застосовуючи ці модельні системи, дослідники виявили нову сполуку, яка може спеціально блокувати взаємодію S100A4, що індукує метастази, з її мішенню всередині клітини. Згодом дослідники з Департаменту хімії синтезували простішу хімічну речовину та «підключили» її до молекули, яка стимулює нормальний механізм клітинного розпаду білка.

Тепер ця сполука здатна пригнічувати метастазування у разі застосування її в дуже низьких дозах, що є у понад 20 000 разів покращенням порівняно із оригінальним неозброєним інгібітором практично без токсичних побічних ефектів. Крім того, в результаті співпраці з китайськими дослідниками із Нанкінської медичної школи вдалось показати, що ця сполука пригнічує метастазування подібних метастатичних пухлин у мишей, що свідчить про потенційну терапевтичну роль. Важливо, що цей конкретний білок, який досліджували, наявний у багатьох різних видах раку, що вказує на можливий новий підхід лікування для багатьох інших поширених видів онкологічних захворювань.

Джерело: https://www.mdpi.com/2218-273X/13/7/1099