Головна Новини Онкологія та гематологія Боротьба з агресивною, стійкою до лікування лімфомою

4 серпня, 2023

Боротьба з агресивною, стійкою до лікування лімфомою

Боротьба з агресивною, стійкою до лікування лімфомою

Анапластична великоклітинна лімфома, форма неходжкінської лімфоми, є найпоширенішим агресивним типом злоякісних пухлин лімфоцитів у дітей. Хіміотерапія та опромінення не виліковують приблизно 30 % випадків. Коли пухлини спричинені онкогеном ALK (а це стосується більшості хворих), препарати-інгібітори кінази, такі як кризотиніб, дуже ефективно блокують ріст пухлини. Вони також не мають серйозних побічних ефектів хіміотерапії. Однак інгібітори ALK дуже коштовні — близько 80 000 доларів на рік, і їх потрібно приймати впродовж усього життя. Щойно припиняється прийом, лімфома повертається. Роберто Чіарле, доктор медичних наук, гематопатолог і дослідник Бостонської дитячої лікарні, вирішив дослідити причину цього явища.

Стійкі клітини лімфоми мають тенденцію міститися навколо кровоносних і лімфатичних судин, і, можливо, таке мікрооточення захищає їх. На основі цього почалася серія експериментів. Вчені створили тривимірну мікрофлюїдну модель судини на чипі, вистеленому ендотеліальними клітинами, після чого додали клітини лімфоми та показали, що коли вони поміщаються в посудину, інгібітори ALK не до кінця вбивають їх. Крім того, науковці виявили, що ендотеліальні клітини виробляють два білки — CCL19 і CCL21, які дають змогу клітинам лімфоми виживати, навіть якщо інгібітори кінази перешкоджають їхньому росту та поширенню. Сигнал виживання слабкий: лише клітини, розташовані поблизу судин, отримують необхідну кількість білка для виживання. Але цього достатньо, щоб зберегти клітини живими. Після видалення білків у лабораторних експериментах клітини зазнали апоптозу й загинули.

Команда показала, що сигнали CCL19 і CCL21 активують експресію певних генів. Блокування цього шляху — за допомогою інгібування гена або видалення рецептора — призвело до знищення персистуючих клітин лімфоми. Один із інгібіторів, препарат дувелісиб, зараз клінічно використовується для лікування лейкемії та інших форм лімфоми. Коли Чіарле і його колеги поєднали дувелісиб із кризотинібом і дали ці ліки мишам з анапластичною великоклітинною лімфомою, більшість тварин вилікувалася. Перша фаза клінічного дослідження кризотинібу плюс дувелісибу на сьогодні перебуває на стадії планування для дітей і дорослих із лімфомою, для яких хіміотерапія виявилася неефективною.

Джерело: https://medicalxpress.com/news/2023-08-tackling-aggressive-treatment-resistant-lymphoma.html