Головна Новини Онкологія та гематологія Інноваційний підхід до боротьби зі смертельною формою раку простати

15 серпня, 2023

Інноваційний підхід до боротьби зі смертельною формою раку простати

Інноваційний підхід до боротьби зі смертельною формою раку простати

Онкологічний центр Рогеля Мічиганського університету проводить досліди, що відкривають новий механізм, який пояснює, чому деякі пухлини передміхурової залози переходять зі звичайної форми, яка піддається лікуванню, на більш рідкісну та агресивну форму раку простати. Використовуючи зразки тканин і клітинні моделі пацієнтів, Джоші Алумкал, доктор медичних наук, і його команда зосередилися на специфічній для лізину деметилазі 1 (LSD1), білку, який бере участь у перетворенні генів у нормальних і ракових клітинах, що виявляється особливо важливим при деяких агресивних формах раку простати. Крім того, вони окреслили багатообіцяючий шлях подолання цієї смертельної форми резистентності до лікування із використанням інгібіторів LSD1.

Агресивні форми раку передміхурової залози зростають як обхідний шлях до більшості нових, більш потужних гормональних методів лікування. Попереднє дослідження Алумкала показало, що, незважаючи на нове гормональне лікування, пухлини 15-20 % пацієнтів усе ще ростуть.

Протягом останнього десятиліття в лабораторії вивчали LSD1, де вперше виявили, що цей білок важливий для виживання пухлин аденокарциноми передміхурової залози, оскільки вмикає гени, що пов’язані зі стовбуровими клітинами, яких важко «позбутися». Спираючись на це, вчені визначили, що LSD1 також відіграє роль у розвитку нейроендокринного раку простати. Виявлення того, як LSD1 функціонує в нейроендокринних пухлинах передміхурової залози, наштовхнуло дослідників на відкриття іншого виміру цього білка: LSD1 вимикає p53, ген-супресор пухлини, який діє як гальмо в ракових клітинах.

Команда випробувала інгібітори LSD1 у нейроендокринних пухлинах простати, імплантованих мишам. Один із досліджуваних препаратів, секлідемстат, наразі перебуває у фазі 1 клінічних випробувань при онкологічних захворюваннях. У кожному випадку секлідемстат блокував ріст пухлин, а в деяких із них спостерігалася повна регресія. Важливо також і те, що лікування добре переносилося, і не спостерігалась токсичність препарату в мишей. Той факт, що новий препарат перебуває на стадії клінічних випробувань, дає надію, що дослідники зможуть найближчим часом продовжити клінічні випробування LSD1 і визначити, чи буде він настільки ж ефективним і в людей.

Джерело: https://insight.jci.org/articles/view/167440