Головна Новини Онкологія та гематологія Як скринінг раку допомагає заощаджувати 6,5 трильйонів доларів і зберігати 12 мільйонів років життя

18 серпня, 2023

Як скринінг раку допомагає заощаджувати 6,5 трильйонів доларів і зберігати 12 мільйонів років життя

Як скринінг раку допомагає заощаджувати 6,5 трильйонів доларів і зберігати 12 мільйонів років життя

За оцінками нового дослідження BMC Health Services Research, американці отримали щонайменше 12 мільйонів років життя завдяки профілактичним скринінгам на рак, які вони проходили за останні 25 років. Це дає принаймні 6,5 трильйонів доларів додаткового економічного впливу через сканування та тести, які виявляють ранні ознаки раку молочної залози, товстої кишки, шийки матки та легенів у дорослих із групою найвищого ризику.

Дослідники вважають, що якби всі, хто відповідає вимогам поточного скринінгу на ці чотири форми раку, пройшли його, можна було б врятувати ще щонайменше 3,3 мільйонів років життя та додати ще 1,7 трильйонів доларів економічного впливу. За їх оцінками, за 24 роки (1996-2020) 417 мільйонів американців мали право пройти скринінг на чотири види раку.

USPSTF, федеральна група експертів, оцінює докази різних типів профілактичних медичних послуг і дає рекомендації щодо їх використання. Здійснюючи свої розрахунки, враховували, як змінювалися рекомендації USPSTF із 1996 до 2020 року, і який відсоток людей щороку проходили скринінги, рекомендовані людям їх статі та віку. Ці зміни стосувалися віку, з якого було рекомендовано жінкам починати проходити щорічну мамографію або всім дорослим колоноскопію чи інші тести на колоректальний рак, а також запровадження у 2013 році скринінгу на рак легенів на основі комп’ютерної томографії, особливо для курців.

Більшість — понад 58 % — збережених років життя та економічного ефекту в дослідженні були отримані завдяки скринінгу раку шийки матки. Це пов’язано з раннім початком і тривалістю скринінгу, який рекомендується проводити через рівні проміжки часу всім жінкам від 18 до 65 років. Скринінг можна провести за допомогою тесту Папаніколау (зішкріб із шийки матки) або тесту на ВПЛ, вірусу, який спричиняє рак. Однак автори відзначають, що доступність вакцини проти ВПЛ із 2006 року може вплинути на ще більшу профілактичну цінність скринінгу раку шийки матки в майбутньому.

Також окремо розглянули вплив скринінгу раку передміхурової залози, рекомендованого згідно з рекомендаціями Американського онкологічного товариства із 1992 року; USPSTF не має загальних рекомендацій для всіх чоловіків у будь-якій віковій групі пройти обстеження. Загалом вони виявили, що 79 мільйонів чоловіків мали право на скринінг, і 2,4 мільйонів років життя було збережено серед тих, хто його пройшов.

Джерело: https://bmchealthservres.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12913-023-09738-4