Головна Новини Онкологія та гематологія Правильні харчові жири можуть допомогти підвищити кількість тромбоцитів

24 серпня, 2023

Правильні харчові жири можуть допомогти підвищити кількість тромбоцитів

Правильні харчові жири можуть допомогти підвищити кількість тромбоцитів

Окрім переливання крові, наразі немає способу підвищити кількість тромбоцитів у людей, що створює для них ризик неконтрольованої кровотечі. Чи може щось таке просте, як зміна дієти, збільшити кількість тромбоцитів у людей із низьким їх рівнем, наприклад, у хворих на рак, які отримують хіміотерапію? Наука припускає, що можлива позитивна відповідь. Дослідження під керівництвом Келлі Махлус і Марії Баррачіні у Бостонській дитячій лікарні виявило, що можна підвищити кількість тромбоцитів у мишей, згодовуючи їм поліненасичені жирні кислоти (ПНЖК), подібні до яких містяться в середземноморській дієті. Навпаки, у мишей, яких годували їжею з високим вмістом насичених жирних кислот, спостерігалось зниження кількості тромбоцитів. Причиною цього ефекту є роль мегакаріоцитів, клітин-попередників тромбоцитів.

Ніхто раніше не досліджував мембрани мегакаріоцитів, можливо, тому, що вони розміщуються у кістковому мозку і є важкодоступними. Команда дослідників була першою, яка вивчила вміст жиру в мегакаріоцитах. Вони виявили, що ПНЖК збагачують мегакаріоцити, особливо безпосередньо перед тим, як останні починають виробляти тромбоцити. Вважається, що ліпіди забезпечують плинність, необхідну для того, аби мембрана могла рухатися та змінювати форму. У культурі мегакаріоцити з більшою кількістю ПНЖК у своїй мембрані виробляли більше тромбоцитів. Коли клітини отримували насичені жири як джерело ліпідів, виробництво тромбоцитів знижувалося. Те ж саме відбулося, коли команда додала сполуки для пригнічення поглинання ПНЖК із крові.

Дослідники також ідентифікували один із рецепторів на мегакаріоцитах, який відповідає за поглинання ПНЖК із крові: CD36. Після видалення CD36 у мишей у тварин спостерігався низький рівень тромбоцитів. Випадково дослідники змогли пов’язати ці висновки з людьми. За допомогою колеги із Великобританії вони ідентифікували сім'ю, у якій кілька членів мали мутацію в гені CD36. У постраждалих був низький рівень тромбоцитів і, зокрема у матері, часті епізоди кровотечі.

Зацікавлена цими висновками, Баррачіні сподівається продовжити дослідження. Команда науковців досліджує дієтичні втручання при серцево-судинних захворюваннях, включаючи середземноморську дієту. Вони вважають, що тромбоцити з більшою кількістю ненасичених жирних кислот у своїх мембранах можуть перебувати в більш активованому стані, що може призвести до їх агрегації та утворення тромбів.

Джерело: https://medicalxpress.com/news/2023-08-dietary-fat-boost-platelet.html