Головна Новини Онкологія та гематологія Нове дослідження показує, що антиоксиданти стимулюють кровообіг у пухлинах

1 вересня, 2023

Нове дослідження показує, що антиоксиданти стимулюють кровообіг у пухлинах

Нове дослідження показує, що антиоксиданти стимулюють кровообіг у пухлинах

Вітамін С та інші антиоксиданти стимулюють утворення нових кровоносних судин у пухлинах раку легенів, показує дослідження Каролінського інституту (Швеція), опубліковане у Journal of Clinical Investigation. Відкриття підтверджує ідею про те, що дієтичні добавки, що містять антиоксиданти, можуть прискорити ріст пухлини та метастазування. Виявили, що антиоксиданти активують механізм, який змушує ракові пухлини утворювати нові кровоносні судини, що дивно, оскільки раніше вважалося, що антиоксиданти мають захисну дію. Нові судини живлять пухлини й можуть допомогти їм рости та поширюватися.

Дослідницька група професора Берго раніше виявила, що такі антиоксиданти, як вітаміни С і Е, прискорюють ріст і розповсюдження раку легенів, стабілізуючи білок під назвою BACH1. Він активується, коли рівень вільних кисневих радикалів знижується, що відбувається, наприклад, коли додаткові антиоксиданти вводяться через дієту або коли спонтанні мутації в пухлинних клітинах активують ендогенні антиоксиданти. Так, дослідники змогли показати, що активація BACH1 індукує ангіогенез.

Тоді як відомо, що низький рівень кисню (гіпоксія) необхідний для ангіогенезу ракових пухлин, новий механізм, виявлений дослідниками, демонструє, що пухлини можуть утворювати нові кровоносні судини за наявності нормального рівня кисню. Дослідження також показує, що BACH1 регулюється подібно до білка HIF-1α — механізму, який був удостоєний Нобелівської премії із фізіології та медицини 2019 року і який дозволяє клітинам адаптуватися до змін рівня кисню. Нове дослідження показує, що HIF-1α і BACH1 працюють разом у пухлинах.

Вчені у дослідженні використовували ряд клітинно-біологічних методів і зосередили більшу частину своєї роботи на пухлинах раку легенів, вивчаючи органоїди — невеликі культивовані мікропухлини пацієнтів. Але вони також проводили розвідки на мишах, вивчаючи зразки пухлин грудей і нирок. Пухлини, у яких BACH1 був активований або через прийом антиоксидантів, або через надмірну експресію гена BACH1, продукували більше нових кровоносних судин і були дуже чутливими до інгібіторів ангіогенезу.

«Немає потреби боятися антиоксидантів у звичайній їжі, але більшість людей не потребує їх додаткової кількості, — стверджує професор Берго. — Насправді це може бути шкідливим для хворих на рак і людей із підвищеним ризиком онкології». «Наступним нашим кроком є детальне вивчення того, як рівні кисню та вільних радикалів можуть регулювати білок BACH1, також ми продовжимо визначати клінічну значущість наших результатів, — зазначає Тінг Ван, другий автор роботи. — Ми також будемо проводити аналогічні дослідження інших форм раку, таких як рак грудей, нирок і шкіри».

Джерело: https://www.jci.org/articles/view/169671