Головна Новини Онкологія та гематологія Регорафеніб і ніволумаб визнані безпечними та ефективними для використання за різних видів раку

8 вересня, 2023

Регорафеніб і ніволумаб визнані безпечними та ефективними для використання за різних видів раку

Регорафеніб і ніволумаб визнані безпечними та ефективними для використання за різних видів раку

Дослідники з Меморіального онкологічного центру Слоуна Кеттерінга, Нью-Йорк, завершили другу фазу дослідження ефективності хіміотерапії в поєднанні із препаратами ніволумаб і регорафеніб. Висновки «Регорафеніб першої лінії з ніволумабом і хіміотерапія при поширеному раку стравоходу, шлунка або шлунково-стравохідного раку в США: одноцентрове дослідження фази 2», опубліковані в The Lancet Oncology, свідчать про те, що препарати в поєднанні з хіміотерапією є безпечними і демонструють протипухлинну дію в пацієнтів. На основі цих результатів планується 3 клінічна фаза рандомізованого дослідження.

У попередніх дослідженнях кожен із препаратів продемонстрував потенційну ефективність проти аденокарциноми стравоходу. Регорафеніб ефективний при лікуванні рефрактерного раку стравоходу, ніволумаб допомагає хворим у поєднанні із хіміотерапією, а сама хіміотерапія є стандартним варіантом лікування. Очікувалося, що поєднання цих агентів підвищить загальну ефективність лікування, потенційно забезпечуючи кращі результати.

Незважаючи на початкові переваги імунотерапії (як ніволумаб) і хіміотерапії при лікуванні раку стравоходу і шлунка, у багатьох пацієнтів із часом розвивається терапевтична стійкість. Додавання регорафенібу, який може модулювати мікрооточення пухлини та посилювати імунну відповідь, було стратегічним підходом до потенційного подолання або затримки розвитку резистентності.

Ніволумаб є інгібітором імунної контрольної точки, який може активувати власну імунну систему пацієнта для націлювання на ракові клітини. Регорафеніб, окрім прямого протипухлинного ефекту, може посилити функцію природних клітин-кілерів і CD8 + Т-клітин, пригнічуючи імуносупресивні фактори, що виробляються пухлиною.

Випробування проводилося в онкологічному центрі на 35 пацієнтах. Учасники отримували комбіновану схему лікування, включаючи хіміотерапію FOLFOX, ніволумаб і пероральний регорафеніб. Первинною кінцевою точкою було 6-місячне виживання без прогресування, а безпеку оцінювали у всіх пацієнтів, які отримали принаймні одну дозу будь-якого досліджуваного препарату.

Джерело: https://www.thelancet.com/journals/lanonc/article/PIIS1470-2045(23)00358-3/fulltext