Головна Новини Онкологія та гематологія Як терапія протонним променем може скоротити лікування раку молочної залози

11 вересня, 2023

Як терапія протонним променем може скоротити лікування раку молочної залози

Як терапія протонним променем може скоротити лікування раку молочної залози

У рандомізованому дослідженні, опублікованому в The Lancet Oncology, вчені із Всебічного онкологічного центру клініки Майо (США) виявили докази, що підтверджують коротший час лікування пацієнтів із раком молочної залози. У науковій розвідці порівнювалися два окремих режими дозування протонної терапії, найсучаснішого типу лікування, відомого своєю точністю в націленні на ракові клітини і водночас збереженням здорових тканин.

До цього дослідження всі пацієнти, які отримували протонну постмастектомічну променеву терапію (PMRT), проходили звичайний курс від 25 до 30 днів, який проводився 5 днів на тиждень протягом 4-5 тижнів. Науковці сподівалися продемонструвати, що курс протонно-променевої терапії може допомогти в лікуванні раку молочної залози. 82 пацієнти з показаннями до PMRT, багато з яких раніше мали реконструкцію молочної залози, були рандомізовані або на звичайне фракціонування, яке проводили протягом 25 днів, або на стислий 15-денний графік.

При коротшому курсі більша доза променевої терапії доставляється з кожним лікуванням, що дозволяє завершити всю променеву терапію всього за 2 тижні. Дослідники виявили, що як звичайна, так і гіпофракціонована протонна терапія призвели до чудового контролю над раком, зберігаючи навколишні нормальні тканини. Крім того, частота ускладнень була однаково низькою в обох групах дослідження.

Важливо те, що вчені зазначили, що новий графік позбавляє пацієнтів додаткових незручностей, витрат та інших тягарів, пов’язаних із більш тривалим режимом. Оскільки у Сполучених Штатах і світі існує обмежена кількість закладів протонної терапії, науковці додають, що демонстрація безпеки та ефективності коротшого курсу лікування може призвести до більшого доступу до технології протонного пучка для лікування важких випадків раку молочної залози.

Наразі дослідники вивчають найбільш оптимальні дози PMRT і фракціонування. Команда планує додаткові експерименти із доставкою PMRT всього за 5 днів. Їхня кінцева мета – персоналізувати променеву терапію на основі біології пухлини.

Джерело: https://www.thelancet.com/journals/lanonc/article/PIIS1470-2045(23)00388-1/fulltext