Головна Новини Онкологія та гематологія Блокування певних білків може припинити живлення пухлини товстої кишки

14 вересня, 2023

Блокування певних білків може припинити живлення пухлини товстої кишки

Блокування певних білків може припинити живлення пухлини товстої кишки

За даними дослідження, опублікованого у Cell Reports, група вчених із VCU Massey Cancer Center (Вірджинія) виявила раніше невідому взаємодію між білками, завдяки якій відбувається постачання енергії пухлинним клітинам. Отримані результати можуть бути корисними для розробки майбутніх методів лікування раку товстої кишки.

Потенційна відповідь лежить у класі жирових сполук, відомих як кераміди. Кераміди регулюють низку життєво важливих клітинних функцій, і багато хіміотерапевтичних препаратів стимулюють їх утворення. Коли виробництво цих ліпідів припиняється, ракові клітини можуть виживати та рости ефективніше.

Керамід-синтази – ферменти, відповідальні за генерацію кераміду, – поставляються в різноманітній «упаковці» із шістьма різними видами: керамід-синтаза 1-6. Під час досліджень виявили, що перший тип, CerS1, взаємодіє із певним білком, відомим як білок теплового шоку 27 (Hsp27). Надлишок таких білків може завадити керамід-синтазам правильно виконувати свою роботу. Дослідники також помітили, що активність Hsp27 була вищою в багатьох клітинах раку товстої кишки, водночас активність CerS1 була значно нижчою.

Вчені підтвердили, що зменшення присутності Hsp27 призвело до посилення реактивації CerS1, що, зі свого боку, спричинило зниження функції мітохондрій. Ракові клітини залежать від мітохондрій як головного джерела енергії, без яких патогенні структури не можуть підтримувати необхідну їм кількість енергії та гинуть. Блокуючи функцію цих білків теплового шоку, науковці змогли реактивувати «клітинну руку», яка могла відключити джерело живлення. Це відкриття змусило припустити, що Hsp27 може бути основною мішенню при створенні нових методів лікування раку товстої кишки.

Ці висновки є результатом десятирічних досліджень в області, яка, за словами авторів роботи, насправді ніким майже не вивчається. Незважаючи на те, що це дослідження показало обнадійливі результати щодо раку товстої кишки, науковці сподіваються розширити його сферу щодо додаткових пухлин, у яких спостерігалася надмірна експресія Hsp27, включно із раком легенів, підшлункової залози та простати.

Джерело: https://www.cell.com/cell-reports/fulltext/S2211-1247(23)01092-6?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS2211124723010926%3Fshowall%3Dtrue