Головна Новини Онкологія та гематологія Всесвітній день лімфоми

15 вересня, 2023

Всесвітній день лімфоми

Всесвітній день лімфоми

Всесвітній день лімфоми (WLAD) щорічно проводиться 15 вересня і присвячений підвищенню обізнаності про лімфому – форму раку, яка стає все більш розповсюдженою. Ця глобальна ініціатива, організована Коаліцією пацієнтів із лікування лімфоми (WLAD), започаткована 2004 року з метою поширення інформації та ознайомлення громадськості з особливостями лімфоми з акцентом на розпізнавання симптомів, ранню діагностику та лікування.

Цьогоріч головне гасло Всесвітнього дня лімфоми звучить так: «Нам не терпиться зосередитися на наших почуттях», що підкреслює необхідність концентрації уваги на психологічних та емоційних проблемах, з якими стикаються пацієнти.

Згідно з даними опитувальника Global Patient Survey on Lymphomas and CLL (2012), 82 % пацієнтів із лімфомою повідомили, що переживали емоційні та психологічні ефекти впродовж останніх 12 місяців, серед яких більшість респондентів відмічали страх рецидиву та прогресування захворювання, вдвічі менше відчували тривожність, депресію та ізоляцію.

Дуже часто на наявність психологічних та емоційних проблем у хворих із лімфомою ніхто не звертає уваги, та вони чинять негативний вплив на самопочуття людей, а також ефективність лікування. Саме тому хворим важливо навчитися справлятися зі складними почуттями, зокрема налагодити тісніші стосунки із сім’єю та друзями для відчуття більшого зв’язку із самим собою, що дасть можливість повноцінно жити і насолоджуватись поточним моментом.

Нагадаємо, що лімфома – злоякісне новоутворення, що походить із клітин імунної системи, за якого злоякісні клітини, які діляться неконтрольовано, розносяться по всьому організму і осідають в органах лімфатичної системи, найчастіше у лімфатичних вузлах. 

Лімфома – це не одна хвороба, а група із понад 30-ма різними хворобами. Існують два головних типи пухлин імунної системи: лімфома Ходжкіна та неходжкінські лімфоми. Рішення про приналежність лімфоми до певної групи приймається після дослідження зразка біопсії.

Оскільки лімфома вражає різні органи і системи, то клінічна картина значною мірою залежатиме від місця ураження. Однак існують і неспецифічні симптоми, при тривалому збереженні яких у пацієнта варто запідозрити злоякісне захворювання. До них відносяться наступні: збільшення лімфовузлів, підвищення температури тіла вище 37 С, яке утримується тривалий час (тижні), головний біль, пітливість, кашель, задишка, шкірний свербіж, зниження маси тіла, надмірна втомлюваність, втрата апетиту та ін.

Лімфома – один із небагатьох видів раку, який успішно лікується в залежності від типу та відрізняється результатом у кожному випадку окремо. Лімфому Ходжкіна можна вилікувати у 85–95 % випадків, лімфоми неходжкінського типу більш небезпечні – на ранніх стадіях лікуються близько 70 %. Діагностика являє собою значну проблему, оскільки ці хвороби досить рідко зустрічаються у практиці лікарів первинної ланки, а їх клінічні ознаки властиві багатьом іншим хворобам, водночас шанси хворих на одужання повністю залежать від точної своєчасної діагностики, а також від вчасного інтенсивного лікування.

Зазвичай успіх лікування, особливо онкологічної патології, залежить, в першу чергу, від раннього виявлення хвороби, але й також від збереження при цьому психологічного здоров’я та емоційного комфорту пацієнтів Однак слід пам’ятати: навіть такі важкі хвороби, як лімфоми, не є вироком!

Підготувала Людмила Суржко