Головна Новини Онкологія та гематологія Чи може вітамін перетворити природні клітини-кілери на терапію раку? Учені вважають, що так

18 вересня, 2023

Чи може вітамін перетворити природні клітини-кілери на терапію раку? Учені вважають, що так

Чи може вітамін перетворити природні клітини-кілери на терапію раку? Учені вважають, що так

При експериментальному лікуванні раку виявилося, що для онкологічних пацієнтів  природні клітини-кілери, отримані від донорів, корисні. Клітини були попередньо оброблені нікотинамідом – сполукою, широко відомою як ніацин або вітамін B3. Це речовина з особливою спорідненістю до природних клітин-кілерів, що підвищує їхню здатність знищувати рак.

До нового дослідження, опублікованого в Science Translational Medicine, спроби інших дослідників щодо застосування інфузії натуральних клітин-кілерів як засобу для лікування лейкемій, лімфом та інших злоякісних захворювань крові не завжди були ефективними. Лікарі зіткнулися із проблемою: деякі пацієнти просто не реагували на досліджуване лікування, яке було запропоноване після неефективності стандартної терапії.

Для підвищення клінічної ефективності необхідні стратегії підвищення виживання та функціонування природних клітин-кілерів. Науковці продемонстрували, що природні клітини-кілери, культивовані ex vivo з інтерлейкіном-15 та нікотинамідом, демонструють стабільну індукцію l-селектину, важливої молекули адгезії лімфоцитів. Нікотинамід допомагає організму перетворювати їжу на енергію та хімічно є частиною коензимів НАД+ і НАДН, які мають вирішальне значення в окисно-відновних реакціях організму. Серед цих видів діяльності – виробництво аденозинтрифосфату (АТФ), який живить клітинні та метаболічні процеси.

Уже провели першу фазу клінічного випробування, під час якого перевіряли дію природних клітин-кілерів, розширених за допомогою IL-15 і В3 в поєднанні з моноклональними антитілами, у пацієнтів із рецидивною або рефрактерною неходжкінською лімфомою та множинною мієломою.

Комбінація посилених нікотинамідом природних клітин-кілерів і лікування моноклональними антитілами була безпечною для 30 пацієнтів, у тому числі для 20 із рецидивом або важкою для лікування неходжкінською лімфомою. Серед 19 пацієнтів із неходжкінською лімфомою 11 продемонстрували повну відповідь і троє мали часткову відповідь упродовж 28 днів лікування. Команда науковців виявила, що нікотинамід захищає природні клітини-кілери від окислювального стресу, одночасно підвищуючи їхню здатність проникати в лімфатичні вузли.

Джерело: https://time.news/nicotinamide-enhances-natural-killer-cell-function-and-yields-remissions-in-non-hodgkin-lymphoma-patients-science-translational-medicine-study/