Головна Новини Онкологія та гематологія Вперше застосована мутаційно-специфічна пептидна вакцина проти середніх гліом

22 вересня, 2023

Вперше застосована мутаційно-специфічна пептидна вакцина проти середніх гліом

Вперше застосована мутаційно-специфічна пептидна вакцина проти середніх гліом

Вакцини проти пухлин можуть допомогти організму боротися з раком. Вони попереджають імунну систему пацієнта про білки, які несуть характерні для раку зміни. Вирішальне значення для успіху вакцинації мають білкові структури, за допомогою яких імунні клітини можуть розпізнавати пухлину і які відсутні (або наявні лише незначною мірою) на здорових клітинах. Мутації в геномі пухлини часто призводять до утворення білкових структур, які змінюються типовим для раку чином.

Дифузні серединні гліоми є одними з найбільш агресивних пухлин головного мозку. Зазвичай вони виникають у дітей та молодих людей поблизу стовбура мозку, тому їх важко видалити хірургічним шляхом. Хіміотерапія або променева терапія також мають обмежену ефективність. Для цього типу раку мутації характерні для гена, що кодує гістон H3 (H3K27M), білок упакування молекули ДНК. Мутація породжує нову білкову структуру – так званий неоепітоп, який може бути розпізнаний імунною системою пацієнта як чужорідний.

Німецькі дослідники синтетично реконструювали ділянку білка гістону H3 з характерною мутацією. Використовуючи цей пептид, вони змогли стримати ріст H3K27M-мутованих пухлин у моделі миші. Підбадьорена результатами, команда науковців вирішила протестувати специфічну для мутації вакцину, вироблену в Тюбінгенському університеті, на пацієнтах у I фазі випробування, яке все ще триває. Пептид вакцини, довжина якого становить 27 амінокислот, спрацював на пацієнтах із різними варіантами HLA. Білки HLA відповідають за презентацію мутантного пептиду на поверхні клітини та відрізняються в людей залежно від її генетичного походження.

У жодного з вакцинованих пацієнтів серйозних побічних ефектів не спостерігалося. У п'яти з восьми хворих, які отримували лікування, розвинулася специфічна імунна відповідь проти мутантного білка. В однієї з пацієнток, у якої була сильна імунна відповідь, пухлина повністю регресувала і не з’являлася впродовж 31 місяця. Також помітили, що імунна відповідь із часом знижується, тому повторне введення вакцини може підтримувати тривалий ефект. Наразі триває I фаза випробування вакцини проти мутації H3K27M у пацієнтів із нещодавно діагностованими середніми гліомами. Очікується, що дослідження закінчиться у 2025 році, після чого можна буде оцінити усі довготривалі ефекти вакцини.

Джерело: https://www.nature.com/articles/s41591-023-02555-6