Головна Новини Онкологія та гематологія Поєднання амінокислотної ПЕТ і МРТ: агресивні пухлини головного мозку незабаром можна буде лікувати ефективніше

26 жовтня, 2023

Поєднання амінокислотної ПЕТ і МРТ: агресивні пухлини головного мозку незабаром можна буде лікувати ефективніше

Поєднання амінокислотної ПЕТ і МРТ: агресивні пухлини головного мозку незабаром можна буде лікувати ефективніше

На горизонті є більш досконалий підхід до точного видалення пухлин головного мозку. Довгоочікуваний прогрес став можливим завдяки адаптації процесів візуалізації пухлин із застосуванням позитронної комп’ютерної томографії. Останні відкриття в Nature Communications є результатом спільних зусиль закладів охорони здоров’я та наукових установ у Бидгощі, Польща.

Для досягнення оптимального видалення пухлини необхідно, аби нейрохірург або радіаційний онколог володіли максимальною точністю у визначенні просторового розподілу клітин гліоми в церебральній тканині пацієнта. Зараз цю важливу інформацію в основному отримують за допомогою ядерної магнітно-резонансної томографії (МРТ). Під час хірургічного втручання нейрохірург видаляє ступінь злоякісного ураження, візуалізованого на МРТ-скануванні, тоді як під час променевої терапії використовується «стандартний запас безпеки», який виходить приблизно на два сантиметри за межі спостережуваної пухлини.

«Під час дослідження ми продемонстрували здатність оцінювати інфільтрацію гліоми високого ступеня за видимими межами, що забезпечуються підсиленням контрасту під час магнітно-резонансної томографії. Це свідчить про те, що навіть найагресивніша резекція пухлини за допомогою МРТ може ненавмисно залишити значну частину пухлини, що, як наслідок, прискорює швидкий рецидив захворювання. Це відкриття є прямим результатом нашого головного досягнення, а саме перевірки альтернативного методу візуалізації мозку: позитронно-емісійної томографії з використанням міченого фтором тирозину», – зазначає професор Мацей Харат, один із авторів.

Позитронно-емісійна томографія (ПЕТ) візуалізації гліом починається з введення пацієнту безпечних доз радіоізотопу фтору-18, що швидко розпадається. Цей ізотоп міститься в молекулах тирозину, амінокислоти, яка є в ракових клітинах у значно вищих концентраціях, ніж у здоровій тканині мозку. Коли молекула тирозину міститься всередині пухлини, а атом радіоізотопу розпадається, одна з отриманих випромінюваних частинок є позитроном – позитивно зарядженою античастинкою, що відповідає електрону. Враховуючи наявність у тілі пацієнта великої кількості електронів, позитрон швидко взаємодіє з електроном, що призводить до взаємної анігіляції та перетворення їхньої маси на енергію. У результаті цієї анігіляції два фотони з різними енергіями випромінюються в протилежних напрямках. Апарат ПЕТ-томографії виявляє ці пари фотонів і, розрізняючи час їх виявлення, встановлює точне місце, де сталася анігіляція. Цей процес служить надійним індикатором розташування пухлинних клітин.

Джерело: https://www.lifetechnology.com/blogs/life-technology-medical-news/combining-amino-acid-pet-and-mri-imaging-aggressive-brain-tumors-could-soon-be-treated-more-effectively