Головна Новини Онкологія та гематологія Куріння тютюну не лише підриває захист від раку, а і змінює мікробіом ротової порожнини мінімум на 5 років

7 листопада, 2023

Куріння тютюну не лише підриває захист від раку, а і змінює мікробіом ротової порожнини мінімум на 5 років

Куріння тютюну не лише підриває захист від раку, а і змінює мікробіом ротової порожнини мінімум на 5 років

Нещодавно вчені з Інституту дослідження раку Онтаріо виявили один із механізмів впливу куріння тютюну на розвиток раку та ускладнення його лікування, який підриває протиракові механізми організму. Нове дослідження, опубліковане в Science Advances, пов’язує куріння тютюну зі шкідливими змінами в ДНК, які називаються «мутаціями припинення посилення». Ці генетичні зміни змушують організм припинити вироблення захисних білків, які зазвичай перешкоджають росту аномальних клітин.

Відомо, що куріння є фактором ризику серцево-судинних захворювань, раку ротоглотки, пародонтиту та респіраторних захворювань. Повідомлялося про зміни мікробіоти ротової порожнини в курців і про випадки пародонтиту, серцево-судинних захворювань і плоскоклітинного раку. Таким чином, пов’язані з курінням зміни мікробіоти порожнини рота можуть сприяти хронічним захворюванням. Мікробіота порожнини рота виконує кілька функцій і бере участь у шляху зменшення нітратів.

Дієти, багаті на нітрати, підвищують кількість нітратвідновлюючих бактерій (NRB). Чи змінює тютюн відносну кількість NRB, залишається незрозумілим. Мета-аналіз зазначив, що у курців збільшена кількість актинобактерій, знижена кількість протеобактерій і зменшена частка аеробів, порівнюючи з тими, хто ніколи не курив або кинув. Таке змінене біорізноманіття знижує природну опірність слизової оболонки рота та збільшує шанси на пошкодження і негативну дію патогенних чинників. Профіль мікробіоти учасників, які кинули курити ≥ п’ять років тому, швидше за все нагадував профіль тих, хто ніколи не курив. Відносна кількість аеробних таксонів показала помірне збільшення протягом 20 років після відмови від куріння.

Кілька аеробних мікробних шляхів були знижені в курців, включаючи шляхи синтезу убіхінолу та шляхи зниження рівня нітратів. Крім того, шляхи, які вимагають кисню, були зменшені, що свідчить про те, що куріння призводить до гіпоксичного середовища в ротовій порожнині. Нижчий шлях зниження рівня нітратів у курців може додатково пояснити вплив куріння на ризик пародонтальних і серцево-судинних захворювань, що слід перевірити в майбутніх дослідженнях.

Джерело: https://www.nature.com/articles/s41598-023-42474-7