Головна Новини Онкологія та гематологія Перше випробування нового препарату на людях допомагає хворим із рецидивом раку крові

8 листопада, 2023

Перше випробування нового препарату на людях допомагає хворим із рецидивом раку крові

Перше випробування нового препарату на людях допомагає хворим із рецидивом раку крові

Рак крові вбиває одну людину кожні дев’ять хвилин у США, і кожні три хвилини в когось діагностують це захворювання. Хронічний лімфолейкоз (ХЛЛ) є найпоширенішою лейкемією, що становить чверть випадків лейкемії серед дорослих, а на неходжкінську лімфому (НХЛ) припадає 4 % усіх ракових захворювань у США. Новий препарат, який досліджували співробітники Всебічного онкологічного центру Університету штату Огайо – онкологічної лікарні імені Артура Г. Джеймса, може запропонувати новий варіант лікування для пацієнтів із раком крові, у тому числі ХЛЛ і НХЛ. Під час першого клінічного випробування немтабрутинібу на людях препарат виявився ефективним у трьох чвертей хворих на рак без серйозних побічних ефектів. Результати дослідження були опубліковані в журналі Cancer Discovery.

Гематолог і провідний дослідник Дженніфер Вояч, доктор медичних наук, зазначає, що для лікування цих В-клітинних онкологічних захворювань доступно близько півдюжини препаратів. Хоч більшість пацієнтів спочатку і реагують на них, однак згодом захворювання прогресує і рецидивує.

Коли антиген, наприклад, вірус або бактерія, потрапляє в кров, він запускає набір сигналів у В-клітинах для вироблення антитіл. У деяких людей цей процес перебігає патологічно. Замість того, щоби боротися з інфекціями, В-клітини починають неконтрольовано ділитися, що призводить до раку. Ліки проти таких захворювань діють шляхом зв’язування із ключовим ферментом, який називається тирозинкіназа Брутона (BTK). Цей білок бере участь у процесі передачі сигналів. Препарати блокують дію ферменту, і в результаті аномальні В-клітини гинуть.

У багатьох пацієнтів ефект від таких лікарських засобів є тимчасовим. Із часом BTK мутує, тому препарати більше не можуть зупинити його дію. Немтабрутиніб був розроблений для зв’язування з BTK навіть за наявності генетичних змін. Він також зв’язується із низкою білків, окрім BTK, які важливі для В-клітинного раку. Ці дві властивості збільшили цінність препарату для науковців.

Дослідження показало, що понад 75 % пацієнтів із рецидивом лімфолейкозу або лімфоми відповіли на препарат у оптимальній дозі 65 мг. До цієї когорти входили піддослідні, які мали мутації у BTK. Більшість хворих залишалися без раку протягом щонайменше 16 місяців під час випробування. Незважаючи на те, що мали місце певні побічні ефекти, що є звичайним для хіміотерапевтичних препаратів, багато з них були незначними та керованими, що доводить безпечність препарату.  

Джерело: https://www.eurekalert.org/news-releases/1007169