Головна Новини Онкологія та гематологія Трансплантація гемопоетичних стовбурових клітин: в Україні створять Державну систему трансплантації

22 листопада, 2023

Трансплантація гемопоетичних стовбурових клітин: в Україні створять Державну систему трансплантації

Трансплантація гемопоетичних стовбурових клітин: в Україні створять Державну систему трансплантації

21 листопада 2023 року Уряд ухвалив постанову, згідно з якою планується створити Державну інформаційну систему трансплантації гемопоетичних стовбурових клітин. «Попри повномасштабну війну, галузь трансплантації активно розвивається. В Україні пересаджують нирки, печінку, серце, легені, підшлункову залозу. Зростають і показники трансплантацій гемопоетичних стовбурових клітин. За 9 місяців 2023 року їх провели більше, аніж за повний 2022 рік: 251 трансплантація у нинішньому році і 223 за увесь попередній… Чим більша кількість зареєстрованих потенційних донорів, тим більше шансів у пацієнтів на одужання. Однак для того, щоб система запрацювала, важливо також розвивати і культуру донорства кісткового мозку. Кістковий мозок у донора повністю відновлюється протягом кількох тижнів. Тим часом чиєсь життя залишається врятованим», – зазначає міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко. Головна ціль створення системи – швидкий пошук спорідненого донора. Спочатку планується заповнити систему «біопаспортами» із даними потенційних донорів, аби потім швидко підібрати пару донор-реципієнт. Окрім реєстру донорів, урегульовано порядок і умови наповнення системи, її функціонування, можливості доступу до даних.

Трансплантація гемопоетичних стовбурових клітин (ТГСК) – це трансплантація мультипотентних гемопоетичних стовбурових клітин, зазвичай отриманих із кісткового мозку, периферичної або пуповинної крові для реплікації всередині пацієнта та отримання додаткових нормальних клітин крові. Багато реципієнтів гемопоетичних стовбурових клітин є пацієнтами із множинною мієломою або лейкемією, яким не принесе користі тривале лікування хіміотерапією або вони вже стійкі до неї . Кандидатами є діти, у яких є вроджений дефект, такий як важкий комбінований імунодефіцит або вроджена нейтропенія з дефектними стовбуровими клітинами, а також діти або дорослі з апластичною анемією, які втратили свої стовбурові клітини після народження. Інші захворювання, які лікують за допомогою трансплантації стовбурових клітин, включають серповидно-клітинну анемію, мієлодиспластичний синдром, нейробластому, лімфому, саркому Юнга, десмопластичну дрібноклітинну круглоклітинну пухлину, хронічну гранулематозну хворобу, хворобу Ходжкіна та синдром Віскотта-Олдріча.

Згідно з глобальним опитуванням 1327 центрів у 71 країні, проведеним Всесвітньою мережею трансплантації крові та кісткового мозку, у 2006 році в усьому світі було зареєстровано 50 417 перших ТГСК. Із них 28 901 (57 %) були аутологічними і 21 516 (43 %) алогенними (11 928 від сімейних донорів і 9588 від нерідних донорів). Основними показаннями для трансплантації були лімфопроліферативні захворювання (55 %) і лейкемії (34 %). У грудні 2012 року Всесвітня мережа трансплантації крові та кісткового мозку повідомила про мільйонну трансплантацію.

Джерело: moz.gov.ua