Головна Новини Онкологія та гематологія Онкологічний центр клініки Мейо висвітлює головні досягнення в дослідженнях у 2023 році

2 січня, 2024

Онкологічний центр клініки Мейо висвітлює головні досягнення в дослідженнях у 2023 році

Онкологічний центр клініки Мейо висвітлює головні досягнення в дослідженнях у 2023 році

Дослідники клініки Мейо роблять нові відкриття, розробляють перші у своєму роді інструменти і технології та постійно вдосконалюють наявні з метою надання найкращої медичної допомоги. Представлений огляд містить п’ять найбільш значущих досягнень у медичних дослідженнях, проведених Комплексним онкологічним центром клініки Мейо за останній рік.

Пухлини складаються не лише з ракових клітин, а також із матриці дрібних кровоносних судин або мікросудин, які неможливо побачити на зображеннях, зроблених звичайними ультразвуковими апаратами. Щоби вирішити цю проблему, Азра Алізад і Мостафа Фатемі об’єдналися для створення інструменту, який може покращити роздільну здатність ультразвукового зображення. Згідно з результатами, вони розробили програмне забезпечення для ультразвукових зображень із високою роздільною здатністю, сумісне з багатьма ультразвуковими апаратами, яке може експоненціально покращувати як деталізацію, так і якість зображень.

Інші науковці займаються біовиробництвом експериментальної клітинної вакцини проти раку яєчників і поєднанням її з імунотерапією. Це дослідження починається із забору крові в жінок із прогресуючим раком яєчників, у яких стався рецидив після стандартної операції та хіміотерапії. Білі кров’яні тільця забирають із крові, перетворюють на дендритні клітини та повертають пацієнткам. Дендритні клітини змушують імунну систему розпізнавати рак і боротися з ним.

Вченим вдалось розробити новий тип Т-клітинної терапії рецептором химерного антигену (CAR-T-клітинна терапія), що спрямований на знищення В-клітинних ракових захворювань крові, які рецидивували та розвинули резистентність до лікування. Ця інноваційна технологія, розроблена в лабораторії Хун Ціня, створена на основі знищених B-клітинних пухлин. Доклінічні результати показують, що ця експериментальна терапія спрямована на різні види онкологічних захворювань, наприклад, хронічний мієлоїдний лейкоз.

Колоноскопія залишається золотим стандартом у виявленні та профілактиці колоректального раку. Але процедура має певні обмеження. Деякі дослідження показують, що більше половини випадків раку товстої кишки після колоноскопії виникають через ураження, які не були виявлені під час попереднього скринінгу пацієнтів. Проте науковці показали, що використання штучного інтелекту під час колоноскопії зменшує ризик присутності поліпів на 50 %.

У рандомізованому дослідженні, опублікованому в The Lancet Oncology, дослідники надали докази, що підтверджують коротший час лікування пацієнтів із раком молочної залози. Порівнювалися два окремих режими дозування найсучаснішого типу протонної терапії, відомого своєю точністю в націленні на ракові клітини, зберігаючи здорові тканини. Тепер пацієнткам пропонують варіант 15-денної терапії, що має такі ж результати лікування, як і стандартний курс.

Джерело: newsnetwork.mayoclinic.org