Головна Новини Онкологія та гематологія У Фінляндії використовують моделі ризику для персоналізованого лікування онкохворих

4 січня, 2024

У Фінляндії використовують моделі ризику для персоналізованого лікування онкохворих

У Фінляндії використовують моделі ризику для персоналізованого лікування онкохворих

Інгібітори імунної контрольної точки (ICI) використовуються для лікування різних видів раку. ICI – це антитіла, які сенсибілізують власну імунну систему організму для виявлення та знищення пухлин. Однак ці імуноглобуліни не є ефективними для всіх пацієнтів, і, наприклад, системне запалення, пов’язане з раком, може впливати на результативність лікування. Модель ризику, розроблена дослідниками, може допомогти виявити хворих на рак, яким могли б допомогти інгібітори імунних контрольних точок. Дослідження, опубліковане у BMC Cancer, проводилося в Університеті Східної Фінляндії та Університетській лікарні Куопіо.

Когорта наукової розвідки складалася із пацієнтів, які отримували ICI для лікування метастатичного раку в онкологічному центрі лікарні університету Куопіо. Їм було присвоєно оцінку ризику від 0 до 6 на основі таких пов’язаних із запаленням лабораторних параметрів: підвищені значення нейтрофілів, тромбоцити, С-реактивний білок, лактатдегідрогеназа, швидкість осідання еритроцитів і наявність анемії. На підставі оцінки ризику хворі були класифіковані на дві групи: пацієнтів із показником ризику 0–3 у групу низького ризику, що вказує на хороші прогнози терапії, і пацієнтів із показником ризику 4–6 у групу високого ризику, що свідчить про поганий прогноз.

У групі низького ризику 53,9 % пацієнтів відповіли на лікування ICI, тоді як у групі високого ризику рівень відповіді становив 30,3 %. Середня загальна виживаність становила 27,3 місяці у групі низького ризику та 10 місяців у групі високого ризику. Модель ризику виявилася функціональною для поширених типів пухлин, а саме раку легенів, меланоми та нирково-клітинної карциноми. Спираючись на звичайні аналізи крові, оцінка ризику, розроблена в дослідженні, є практичною прогностичною моделлю, яку можна легко використовувати для оцінки лікування онкохворих. Орієнтація ICI на пацієнтів, які, швидше за все, отримають від них користь, підвищує ефективність, безпеку та економічну ефективність лікування.

Джерело: https://bmccancer.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12885-023-11699-0