Головна Новини Онкологія та гематологія Шкірний патч може контролювати розмір пухлини та надсилати дані на смартфон

26 січня, 2024

Шкірний патч може контролювати розмір пухлини та надсилати дані на смартфон

Шкірний патч може контролювати розмір пухлини та надсилати дані на смартфон

Команда медичних дослідників та інженерів-хіміків із Національного університету Цінхуа (Пекін) розробила шкірний пластир, який може контролювати розмір пухлини, що утворилася прямо під шкірою. У своїй статті вони описують, як створили патч, як саме та наскільки добре він працює під час тестування на мишах. Деякі пухлини розвиваються безпосередньо під поверхнею шкіри, і лікарі не видаляють їх після виявлення через низку медичних причин. Такі пухлини зазвичай лікують за допомогою ліків та/або променевої терапії. За таких сценаріїв клініцисти повинні регулярно контролювати розмір пухлини, щоби визначити, чи діє терапія. Для цього пацієнти повинні з’явитися до закладу, де проводять такі тести, як МРТ.

У новій спробі розв’язати проблему із контролем розмірів новоутворення науковці знайшли набагато простіший підхід до проведення таких вимірювань – застосували шкірний патч, який може постійно здійснювати такий контроль за допомогою програмного забезпечення, запущеного на смартфоні. Дослідницька група описує свій патч як еластичну наклейку, виготовлену із м'якого пластику із клейкою стороною. Щоби служити пристроєм моніторингу, пластик був просочений гафнієм, металом, утвореним змішуванням срібла та кисню.

Отриманий метал був створений у вигляді наночастинок перед з’єднанням із пластиком. При наклеюванні на шкіру безпосередньо над місцем розташування пухлини властивості пластиру змінюються за рахунок змін наночастинок та їхніх електричних властивостей, що дозволяє визначити розмір пухлини. Дослідники протестували свій винахід на мишах із пухлинами розміром із рисове зернятко і виявили, що він може точно відстежувати розмір пухлини протягом семи днів. Команда зазначає, що якщо їх пластир пройде подальше тестування та потрапить у схеми лікування, пацієнти зможуть на власні очі побачити, наскільки добре проходить їх лікування. Крім того, дані з додатка для смартфона можуть щодня надсилатися їхньому лікарю.

Джерело: https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acsnano.3c11346