Головна Новини Онкологія та гематологія Новий спосіб виявлення раку кишечника

29 січня, 2024

Новий спосіб виявлення раку кишечника

Новий спосіб виявлення раку кишечника

Міжнародна група дослідників з Аделаїди та США знайшли новий спосіб виявлення раку кишечника. Учені показали, що пробіотичні бактерії, які вже використовуються для лікування кишкових розладів, можуть бути створені для виявлення ранніх пухлин. Дослідження було зосереджено на бактеріях Escherichia coli Nissle. Цей штам вперше був виділений із кишечника німецького солдата в 1917 році німецьким лікарем Альфредом Ніссле.

Коли під час Першої світової війни в окопах була поширена дизентерія, Ніссле вивчив мікробіом одного чоловіка, який, як виявилося, мав імунітет до цієї хвороби, і відкрив унікальний штам. Пізніше було доведено, що він блокує шкідливі бактерії та бореться з ними. Нині штам має довгу історію безпечного використання людьми. Нещодавно дослідники виявили ще одну особливість Escherichia coli Nissle: замість того, щоб жити в нормальних тканинах, він активно реагує на пухлини.

Це дослідження показує, що після перорального прийому бактерії вибірково живуть у кишечнику як у доброякісних попередниках раку кишечника, які називаються поліпами, так і в різних його пухлинах. Біологи скористалися перевагами природного тяжіння цієї бактерії до пухлин і створили її для вивільнення молекул, які є біомаркерами для ранніх онкологічних захворювань. Цей метод можна використовувати для ранньої та неінвазивної діагностики раку.

Щойно бактерії знаходять пухлину, вони вивільняють маркер, який можна без проблем виявити в сечі. У майбутньому прагнуть віднайти цей маркер в аналізі крові. Дослідницька група впевнена, що бактеріями також можна маніпулювати для надання терапевтичного лікування безпосередньо до місця пухлини, забезпечуючи ще один варіант лікування раку на ранніх стадіях, водночас різко зменшуючи поточні побічні ефекти, пов’язані з уведенням ліків в організм.

Джерело: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0889159123002799?via%3Dihub