Головна Новини Онкологія та гематологія Як одна молекула може швидко на короткий час збільшити кількість лейкоцитів

1 лютого, 2024

Як одна молекула може швидко на короткий час збільшити кількість лейкоцитів

Як одна молекула може швидко на короткий час збільшити кількість лейкоцитів

Лікування молекулою, відомою як A485, може швидко тимчасово підвищити рівень білих кров’яних тілець, критично важливої частини імунної системи організму; цього ефекту важко досягти наявними на сьогодні фармацевтичними препаратами. У своєму експерименті дослідники виявили, що вплив молекули на мишей викликав мобілізацію білих кров’яних тілець із кісткового мозку, відповідь, яка могла б стати основою для майбутнього лікування пацієнтів, які потребують посилення імунної активності.

Існують певні умови, за яких люди можуть страждати від низького рівня лейкоцитів. До них належать генетичні захворювання, такі як важка вроджена нейтропенія, рідкісне захворювання в дітей, які схильні до повторних інфекцій через низький рівень нейтрофілів, і набуті захворювання, такі як зниження кількості лейкоцитів після хіміотерапії. Крім того, є такі хвороби, як лейкемія, за якої рівень лейкоцитів занадто високий. Однак існує кілька фармакологічних варіантів для коригування кількості лейкоцитів у пацієнтів з аномальним рівнем.

Для нового дослідження спостерігали вплив A485 на клітини крові в мишей. Молекула, яку науковці запропонували назвати «прохіберин», пригнічує білки, які модулюють експресію генів, фактично вмикаючи або вимикаючи їх. A485 спровокувала значне збільшення білих кров’яних тілець, у тому числі тих, які беруть участь як у адаптивній, так і у вродженій імунній системі. Це збільшення лейкоцитів, що виділяються з кісткового мозку тварин, відбулося незабаром після впливу молекули. Приблизно через 12 годин, за словами дослідників, кількість клітин впала до попереднього рівня, що є ключовим моментом розвідки.

Зараз основним засобом лікування низького рівня лейкоцитів є G-CSF, або колонієстимулюючий фактор гранулоцитів, який виробляється організмом і може застосовуватися як ліки. Але він має тривалий ефект, який за деяких обставин може бути шкідливим, обмежуючи його ширше клінічне використання. A485 настільки ж потужний, як G-CSF, але менш стійкий. На думку вчених, таке лікування може бути особливо корисним для пацієнтів після хіміотерапії. Коли в них розвивається низька кількість білих кров’яних тілець, стан нейтропенічної лихоманки, антибіотики є єдиним схваленим методом лікування. У майбутньому дослідники планують перевірити A485 як інший варіант терапії.

Джерело: https://www.cell.com/immunity/fulltext/S1074-7613(24)00030-X?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS107476132400030X%3Fshowall%3Dtrue