Головна Новини Онкологія та гематологія Дослідники розробляють подвійну протипухлинну вакцину

15 березня, 2024

Дослідники розробляють подвійну протипухлинну вакцину

Дослідники розробляють подвійну протипухлинну вакцину

Дослідницька група медичного факультету Університету Гонконгу виявила, що екзосоми, отримані з γδ-T-клітин, не лише мають пряму протипухлинну дію, але також, будучи розробленими у вигляді вакцини, можуть ефективно індукувати пухлиноспецифічну імунну відповідь. Висновки, які забезпечують новий підхід до лікування раку, були опубліковані в Journal of Extracellular Vesicles.

Екзосоми – це нанорозмірні частинки, що виділяються клітинами і містять різні ліпіди, білки та нуклеїнові кислоти, які відіграють вирішальну роль у міжклітинних контактах. Екзосоми досліджувалися для створення вакцин проти пухлин, оскільки вони можуть захистити компоненти вакцини від деградації, підвищити стабільність, подовжити біологічний період напіврозпаду та збільшити поглинання антигену антигенпрезентуючими клітинами. Попередні дослідження були зосереджені на екзосомах, отриманих із пухлинних (T-Exos) і дендритних (DC-Exos) клітин, але виявили обмеження із погляду безпеки та клінічної ефективності.

У новому дослідженні вчені зосередилися на екзосомах, отриманих з γδ-Т-клітин людини, рідкісної підмножини Т-клітин, відомих своєю прямою протипухлинною активністю та здатністю посилювати Т-клітинні реакції. Онкологи виявили, що екзосоми γδ-T-клітин (γδ-T-Exos) демонструють подвійну протипухлинну активність, переносячи цитотоксичні та імуностимулюючі молекули, які можуть безпосередньо вбивати пухлинні клітини та стимулювати імунну систему. Науковці встановили, що γδ-T-Exos має ад’ювантну дію, посилюючи експресію антигенпрезентуючих молекул.

Важливим, на думку вчених, є те, що вакцини на основі алогенних γδ-T-Exos (отриманих від різних індивідуумів) демонстрували подібні профілактичні та терапевтичні ефекти, як і вакцини на основі аутологічних γδ-T-Exos (отриманих від однієї особини) на моделях мишей. Це говорить про те, що методика підходить для централізованого та стандартизованого виробництва. Дослідження вперше виявило допоміжні ефекти γδ-T-Exos і їхню здатність ефективно індукувати пухлиноспецифічні Т-клітинні відповіді при використанні в пухлинних вакцинах. У багатьох мишачих моделях вакцини на основі γδ-T-Exos ефективно контролювали розвиток і прогресування пухлини. Наступним кроком дослідники планують використання людських клітин.

Джерело: https://isevjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jev2.12360