Головна Новини Онкологія та гематологія Учені досягли значного прогресу в новій терапії раку за допомогою заряджених частинок

13 травня, 2024

Учені досягли значного прогресу в новій терапії раку за допомогою заряджених частинок

Учені досягли значного прогресу в новій терапії раку за допомогою заряджених частинок

Дослідники ANSTO (Австралійська організація ядерної науки і технологій) досягли значного прогресу в новому підході до лікування раку – нейтрон-захоплюючій терапії частинками (NCEPT), яка має потенціал для покращення результатів для пацієнтів із глибоко розташованими дифузними пухлинами. Результати наукової розвідки, опубліковані в International Journal of Radiation Oncology, Biology, Physics, продемонстрували, що додавання агентів захоплення нейтронів до ракових клітин під час опромінення пучком іонів вуглецю та гелію призвело до зниження їх виживання у три-п’ять разів, порівнюючи з іонним випромінюванням.

Дослідження, очолюване групою науковців з ANSTO за участю співробітників Університету Вуллонгонга, Сіднейського університету та Національного інституту квантових наук і технологій (Японія), підтверджує, що внутрішньо генеровані нейтрони можна використовувати для ефективного націлювання на мікроінфільтрати та ракові клітини. Терапія зарядженими частинками з посиленим захопленням нейтронів (інша назва NCEPT) – це розширення терапії зарядженими частинками, яка використовує теплові нейтрони для доставки біохімічно спрямованої дози опромінення до ракових клітин. Нові результати показують, що NCEPT може забезпечувати підвищену дозу впливу на пухлинну тканину, одночасно знижуючи дози опромінення нецільової тканини.

У своїх експериментах із клітинами гліобластоми людини науковці використовували два різних агенти захоплення нейтронів – [10B]-BPA і [157Gd]-DOTA-TPP. Вони виявили, що клітини, оброблені цими агентами, показали значно знижену виживаність і сповільнений ріст при опроміненні іонами вуглецю та гелію, порівнюючи із клітинами, які не оброблені агентами. Поєднуючи просторову та часову точність терапії зарядженими частинками, лікарі можуть досягти надзвичайно високої специфічності впливу енергії на ракові клітини і тканини.

Розробка NCEPT являє собою значний крок уперед у вирішенні постійної потреби в інноваційних і революційних технологіях для покращення тривалості виживання та якості життя хворих на рак. Зараз команда вчених планує подальші дослідження, щоб оцінити ефективність NCEPT in vivo та вивчити її потенціал для клінічного застосування. Є два патенти, пов'язані із таким підходом. Нейтрон-захоплююча терапія частинками поки що недоступна в Австралії, але на сьогодні Австралійський центр протонної терапії та дослідження Брегга в Аделаїді перебуває у процесі будівництва. Як очікується, він почне працювати у 2024–2025 роках.

Джерело: https://www.redjournal.org/article/S0360-3016(24)00368-7/fulltext