Головна Новини Онкологія та гематологія Рак товстої кишки поширюється серед молоді: лікарі окреслюють тривожні ознаки

28 травня, 2024

Рак товстої кишки поширюється серед молоді: лікарі окреслюють тривожні ознаки

Рак товстої кишки поширюється серед молоді: лікарі окреслюють тривожні ознаки

Рак товстої кишки все частіше вражає людей віком до 50 років, і нове дослідження окреслює тривожні ознаки, з якими вперше стикаються молоді пацієнти. Така тенденція спостерігається в усьому світі, і прогнозується, що показники у США зростуть щонайменше на 140 % до 2030 року. Це захворювання зараз є основною причиною смертності від раку серед американців віком до 50 років і другим за кількістю смертельних випадків раком в американок такого ж віку. Аналіз базувався на даних 80 різних досліджень, у яких узяли участь майже 25 мільйонів пацієнтів віком до 50 років. Зростання кількості випадків було настільки несподіваним, що у 2021 році Робоча група із профілактики захворювань США знизила рекомендований вік першого обстеження із 50 до 45 років.

Майже в половині (45 %) випадків кров у калі була початковим симптомом, за яким слідували спазми в животі (40 % випадків) і зміни в роботі кишечника (27 % випадків), згідно з даними групи під керівництвом Джошуа Демба, аспіранта гастроентерології Каліфорнійського університету в Сан-Дієго. Кров у калі може сигналізувати про різні проблеми зі шлунково-кишковим трактом, тому рак є не єдиною можливою причиною її наявності. Проте вчені виявили, що кривавий стілець у людей віком до 50 років вказує на у п’ять разів вищий ризик раку товстої кишки, порівнюючи з людьми без цього симптому.

Сім факторів, які свідчать про вищий за середній ризик раннього початку колоректального раку в чоловіків:

  • середній вік (від 35 до 49 років)
  • відсутність регулярного використання нестероїдних протизапальних препаратів (таких як аспірин або ібупрофен)
  • відсутність регулярного приймання статинів
  • постійне вживання алкоголю
  • наявність близького родича з колоректальним раком
  • збільшений ІМТ
  • зміна службового обов’язку (специфічний фактор, який мав безпосередній вплив на військових-ветеранів)

Згідно з різними дослідженнями, від 58 % до 89 % пацієнтів із раком товстої кишки віком до 50 років дізнаються про свій діагноз лише тоді, коли їхня хвороба досягає пізньої стадії, порівнюючи із 30–63 % пацієнтів старшого віку. Звичайний скринінг колоректального раку – за допомогою аналізів калу та/або колоноскопії/сигмоїдоскопії – має вирішальне значення для раннього виявлення раку товстої кишки, зазначають експерти.

Джерело: https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2819248