Головна Новини Онкологія та гематологія Циркадний годинник можна використовувати для покращення імунотерапії раку

29 травня, 2024

Циркадний годинник можна використовувати для покращення імунотерапії раку

Циркадний годинник можна використовувати для покращення імунотерапії раку

Багатопрофільна дослідницька група Каліфорнійського університету в Ірвайні виявила, що циркадний годинник – біологічний стимулятор, який керує щоденними ритмами фізіологічних процесів, у тому числі імунних функцій, – можна використовувати для підвищення ефективності терапії інгібіторами контрольних точок раку. Інгібітори контрольних точок блокують різні білки від зв’язування з пухлинними клітинами, дозволяючи Т-клітинам імунної системи вбивати пухлину. Циркадний ритм – це 24-годинний внутрішній хронометр у мозку, який регулює цикли сну й активності та практично всі функції організму, перебуваючи в синхронізації з денним і нічним циклом планети. Раніше дослідження виявили: коли внутрішній годинник виходить із ладу, у хвороби є більше шансів на розвиток.

Члени команди використали передову техніку одноклітинного секвенування РНК у генетичній моделі колоректального раку та ідентифікували залежні від біологічного годинника зміни, що контролюють кількість мієлоїдних клітин, які пригнічують активацію Т-клітин. Виявили, що порушення внутрішнього годинника в епітеліальних клітинах, що вистилають кишечник, змінює секрецію білків цитокінів. Це призводить до посилення запалення, збільшення кількості імуносупресивних мієлоїдних клітин і прогресування раку. Висновки були використані для демонстрації того, що проведення імунотерапії в той час доби, коли ці імуносупресивні мієлоїдні клітини найбільш активні, значно підвищує ефективність блокування імунних контрольних точок у солідних пухлинах.

Якщо науковці та лікарі покращать власне розуміння фундаментального механізму циркадної регуляції імунітету, то зможуть використовувати силу природних ритмів організму для боротьби з раком і розробити більш персоналізовані та ефективні стратегії лікування. Це дослідження є значним кроком уперед у визначенні циркадного контролю протипухлинного імунітету, однак команда вчених вважає, що майбутні наукові розвідки потрібно зосередити на вивченні додаткових факторів і типів клітин, за яких  на терапію інгібіторами контрольних точок має вплив час доби.

Джерело: https://www.nature.com/articles/s41590-024-01859-0