Головна Новини Онкологія та гематологія Використання іонотронного насоса пригнічує ріст ракових клітин в експериментальних дослідженнях

21 червня, 2024

Використання іонотронного насоса пригнічує ріст ракових клітин в експериментальних дослідженнях

Використання іонотронного насоса пригнічує ріст ракових клітин в експериментальних дослідженнях

При безперервному введенні низьких доз протипухлинних препаратів поблизу злоякісних пухлин мозку за допомогою так званої іонотронної технології ріст ракових клітин різко зменшується. Дослідники з Лінчепінзького університету, Швеція, та Медичного університету Граца, Австрія, продемонстрували це в експериментах з ембріонами птахів. Результати, опубліковані у Journal of Controlled Release, є важливим кроком до використання нових видів ефективного лікування новоутворень. Подальші експерименти проводитимуться на щурах і більших тваринах, і, за підрахунками, випробування на людях можна буде розпочати протягом наступних п’яти років.

У 2021 році та сама дослідницька команда продемонструвала, як іонотронний насос можна використовувати для локального введення ліків і пригнічення росту клітин особливо злоякісної та агресивної форми пухлин – гліобластоми. Тоді проводилися експерименти на клітинах пухлини в чашці Петрі. Тепер учені зробили наступний крок до клінічного застосування методу. Дозволяючи клітинам гліобластоми рости на ембріонах птахів, спосіб випробували на живому організмі. Визначили, що ріст ракових клітин зменшився, коли низькі дози сильнодіючих препаратів (гемцитабіну) безперервно вводилися за допомогою іонотронного насоса.

Концепція майбутнього лікування гліобластоми передбачає хірургічну імплантацію іонотронного пристрою безпосередньо в мозок поблизу пухлини. Такий підхід дозволяє застосовувати низькі дози активних препаратів, минаючи гематоенцефалічний бар’єр, що запобігає проникненню в кров молекулам, які є токсичними для мозку. Точне дозування, як із погляду місця, так і часу, має вирішальне значення для ефективного лікування. Крім того, цей метод може мінімізувати побічні ефекти, оскільки препарати не циркулюватимуть організмом. Окрім пухлин головного мозку, дослідники сподіваються, що іонотроніку можна буде застосовувати до багатьох типів важких для лікування пухлин.

Джерело: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0168365924001974?via%3Dihub