Головна Новини Онкологія та гематологія Ліки від епілепсії можуть збільшувати ефективність хіміотерапії різних видів раку

5 липня, 2024

Ліки від епілепсії можуть збільшувати ефективність хіміотерапії різних видів раку

Ліки від епілепсії можуть збільшувати ефективність хіміотерапії різних видів раку

Згідно з новими дослідженнями, опублікованими в журналі Nature, стійкість пухлин до хіміотерапії може бути знищена шляхом націлювання на лактат – продукт метаболізму, який накопичується, коли ракові клітини перетворюють поживні речовини в енергію. Вчені перевірили препарат, спрямований на вироблення лактату, і в доклінічному дослідженні він сенсибілізував рак шлунка до хіміотерапії, зменшуючи пухлинний ріст і подовжуючи виживання. Зараз розпочато клінічні випробування, щоби перевірити, чи засіб від епілепсії під назвою стирипентол відновлює ефективність хіміотерапії в людей із раком шлунка, які стали стійкими до лікування.

Хіміотерапія атакує пухлини, пошкоджуючи ДНК патологічних клітин, тому вони використовують механізми, що сприяють резистентності до лікування. Дослідники вивчали тканини 24 пацієнтів із раком шлунка, 15 з яких були стійкими до хіміотерапії. Виявили, що лактат, який накопичується в ракових клітинах після гліколізу (процес перетворення глюкози на енергію без затрати кисню), був найбільш поширеним у стійких до хіміотерапії новоутвореннях. Під час гліколізу глюкоза спочатку перетворюється на піруват, а потім на лактат під дією ферменту лактатдегідрогенази (ЛДГ).

Стирипентол зараз використовується для лікування епілепсії та гальмує роботу ЛДГ. У мишей із раком шлунка застосування стирипентолу та хіміотерапії зменшило розмір пухлин. Також такі тварини виживали довше, ніж ті, які отримували лише хіміотерапію; з хіміотерапією жодна миша не прожила довше 40 днів після лікування, тоді як миші з комбінацією ліків жили понад 70 днів. Учені виявили, що лактат відповідає за зміну структури ключового білка, який бере участь у відновленні ДНК, під назвою NBS1 і впливає на його ефективність.

Науковці досліджували зразки 94 пацієнтів із раком шлунка та виявили, що більш високі рівні білка NBS1 і більш високі рівні ЛДГ були пов'язані з гіршим прогнозом для пацієнтів після хіміотерапії. Дослідники вважають, що лактат може призвести до припинення дії хіміотерапії за інших онкологічних захворювань, оскільки рівень ЛДГ підвищується при раку підшлункової залози, легень і яєчників. Аксель Беренс, професор біології стовбурових клітин в Інституті дослідження раку в Лондоні, зазначив: «Це надзвичайно багатонадійне дослідження виявило ймовірний механізм того, як рак ухиляється від хіміотерапії. Відкриття того, що ракові клітини виробляють енергію в процесі завдяки лактату, було нагороджено Нобелівською премією у 1931 році… Те, що ми виявили зараз, майже 100 років потому, свідчить, що лактат має фундаментальний вплив на здатність раку виживати...». Зараз учені розпочинають клінічні випробування на людях.

Джерело: https://www.nature.com/articles/s41586-024-07620-9