Головна Новини Онкологія та гематологія Учені розробили першу модель кісткового мозку, яка підтримує стовбурові клітини людини

23 липня, 2024

Учені розробили першу модель кісткового мозку, яка підтримує стовбурові клітини людини

Учені розробили першу модель кісткового мозку, яка підтримує стовбурові клітини людини

Учені створили першу біоінженерну модель кісткового мозку, яка може підтримувати тип людських стовбурових клітин, які мають вирішальне значення для трансплантації кісткового мозку і подальших наукових розвідок. Дослідження, опубліковане в Nature Communications і проведене Університетом Глазго в Шотландії, описує ключові аспекти мікрооточення людського кісткового мозку, що забезпечує підтримку рідкісних довготривалих гемопоетичних стовбурових клітин, або LT-HSC (long-term reconstituting haematopoietic stem cells).

LT-HSC життєво важливі для трансплантації кісткового мозку, оскільки вони є типом клітин, які необхідні організму після лікування захворювань системи крові. Однак їх складно культивувати в лабораторії, оскільки вони швидко змінюються або гинуть після виходу з організму. Це означає, що зараз дослідники покладаються виключно на тваринні моделі для тестування ліків, які можуть впливати на виробництво клітин крові та лікування різних захворювань, наприклад, лейкемії.

Нове дослідження, у якому LT-HSC культивували поза організмом у желеподібних гелях, уперше показує, що розвиток клітин поза тілом ймовірний. Учені демонструють, що редагування генів LT-HSC у гелях можливе, і вважають, що отримані результати можуть вказати на перспективний напрям випробування нових ліків або методів лікування захворювань крові, таких як серповидноклітинна анемія та лейкемія. Нові способи тестування препаратів зменшать залежність від тваринних моделей, що впливають на прогностичні висновки щодо ліків. Окрім того, багато запропонованих методів лікування захворювань крові, наприклад, препарати мРНК і специфічні для людини малі молекули, погано перевіряються на моделях тварин.

Ця робота є частиною великого інвестування 2023 року в дослідження лейкемії у Великій Британії з метою розроблення нових технологій і інструментів дослідження. Професор Мануель Салмерон Санчес, завідувач кафедри біомедичної інженерії та керівник Школи інженерії в Університеті Глазго, зазначає: «Шляхом винайдення нової моделі, такої, яку ми зробили в цьому дослідженні, що імітує кістковий мозок, і використовуючи клітини людини в цих моделях, можемо зосередитися на найбільш ранніх стадіях захворювань, щоб забезпечити нове розуміння, нові методи скринінгу та нові ліки».

Джерело: https://www.nature.com/articles/s41467-024-50054-0