Головна Новини Онкологія та гематологія Експериментальний метод допомагає лікарям діагностувати рак і передракові стани стравоходу

2 серпня, 2024

Експериментальний метод допомагає лікарям діагностувати рак і передракові стани стравоходу

Експериментальний метод допомагає лікарям діагностувати рак і передракові стани стравоходу

Експериментальна система, розроблена в Китаї, має на меті запровадити нову технологію для діагностування раку стравоходу та стравоходу Барретта, передракового стану, за якого клітини слизової оболонки органа набувають патологічних змін. Нова система глибокого навчання створена з метою підвищення здатності лікарів вчасно діагностувати небезпечні патології. У статті, опублікованій у Science Translational Medicine, команда лікарів і вчених із великих дослідницьких центрів Китаю стверджує, що вони розробили та протестували алгоритм глибокого навчання, який значно покращує виявлення уражень стравоходу.

Ендоскопія є основним методом встановлення безсимптомної плоскоклітинної карциноми стравоходу та передракових уражень. Міждисциплінарна команда з усього Китаю розробила та створила систему глибокого навчання за допомогою штучного інтелекту, яка отримала назву ENDOANGEL-ELD. Технологія використовує набори даних із понад 190 000 зображень стравоходу, зібраних у кількох клініках країни. Після розроблення системи глибокого навчання команда з лікарні Тайчжоу провела її тестовий запуск у клінічних випробуваннях за участю пацієнтів, які проходили діагностику.

Учені випробували систему штучного інтелекту для діагностики 1556 пацієнтів із групи із 3117 людей у лікарні Тайчжоу в Чжецзяні, східній прибережній провінції Китайської Народної Республіки. Решта 1561 пацієнт служила контрольною групою. Загалом система глибокого навчання подвоїла швидкість виявлення уражень високого ризику, порівнюючи із контрольною групою, діагностику якої проводили за допомогою звичайної ендоскопії.

Рак стравоходу часто протікає безсимптомно, і лікарі давно покладаються на ендоскопію для виявлення пухлин і передракових утворень. Показники п’ятирічної виживаності є хорошими – понад 90 %, якщо пухлину лікують на ранній безсимптомній стадії. Переваги лікування різко зменшуються, як тільки в пацієнтів з’являються симптоми. Куріння та вживання алкоголю пов’язують із підвищеним рівнем патологій стравоходу, незалежно від того, де проживає пацієнт. Китай є провідним виробником і споживачем тютюнових виробів у світі. За оцінками ВООЗ, у країні налічується понад 300 мільйонів курців, що становить приблизно одну третину від загальної кількості людей із цією шкідливою звичкою. Саме тому вчені активно шукають нові, більш точні методи діагностики.

Джерело: https://www.science.org/doi/10.1126/scitranslmed.adk5395