Головна Новини Онкологія та гематологія Новий роботизований інструмент значно прискорює діагностику раку легень

19 вересня, 2024

Новий роботизований інструмент значно прискорює діагностику раку легень

Новий роботизований інструмент значно прискорює діагностику раку легень

Час діагностики раку легень можна скоротити на місяці завдяки новому роботизованому інструменту, який виявляє хворобу на ранніх стадіях. Лікарня Wythenshawe у Манчестері стала одним із перших медичних закладів у Європі, де використовується передова ендолюмінальна система під назвою Ion, розроблена компанією Intuitive. Система дозволяє клініцистам вводити тонкий катетер у легені пацієнта через рот, щоб дістатися до легеневих вузликів, які можуть мати атипові ознаки. «Ion дозволяє нам безпечно і точно забирати зразки уражень та надавати пацієнтам необхідні відповіді, які вони шукають», – зазначив доктор Хавал Балата, клінічний керівник Манчестерського університету.

За даними дослідників, у Великобританії щороку у понад 48 000 людей діагностують рак легень, а приблизно 35 000 людей помирають від цієї хвороби. Зараз невеликі легеневі вузлики часто важко досліджувати за допомогою звичайних методів біопсії, що ускладнює діагностику раку й початок терапії. Нова система Ion оснащена вузьким роботизованим катетером, який дозволяє лікарям отримати точний і швидкий доступ навіть до найбільш важкодоступних частин легень.

Програмне забезпечення PlanPoint, інтегроване в систему зображень і зв’язку компанії Ion, отримує КТ-скани для створення 3D-карт дихальних шляхів і керованого шляху для біопсії легень. Ультратонкий 3,5-міліметровий катетер із шарнірним кутом 180° переміщається всіма сегментами легень за допомогою волоконно-оптичного датчика, що забезпечує огляд із камери в реальному часі.

«Те, що наші пацієнти мають доступ до цієї нової інноваційної технології, кардинально змінює ситуацію. Оскільки ми продовжуємо успішно розширювати нашу програму перевірки здоров’я легень, ми діагностуємо рак на більш ранніх стадіях, коли ураження дуже малі та важко піддаються стандартній біопсії», – стверджує Балата.

Джерело: https://mft.nhs.uk/2024/09/17/all-eyes-on-ion-game-changing-wythenshawe-hospital-robot-will-transform-lung-cancer-checks/