Головна Новини Онкологія та гематологія Нова – прецизійна – хірургічна техніка для видалення вражених пухлинним процесом лімфовузлів

14 жовтня, 2024

Нова – прецизійна – хірургічна техніка для видалення вражених пухлинним процесом лімфовузлів

Нова – прецизійна – хірургічна техніка для видалення вражених пухлинним процесом лімфовузлів

Об’єднана дослідницька група, очолювана співробітниками лікарні Гуро Корейського університету, оголосила про можливість виявлення та точного видалення метастатичних лімфатичних вузлів під час хірургічного лікування раку ендометрію. Для цього використовують маннозиловий сироватковий альбумін-індоціанін людини (MSA-ICG) і лапароскопічну систему флуоресцентної візуалізації. Відомо, що рак ендометрію, захворюваність на який останнім часом значно зростає, метастазує насамперед лімфогенним шляхом. Традиційно для підтвердження та видалення метастазів проводили лімфатичну дисекцію, але цей підхід призводить до таких ускладнень, як лімфедема нижніх кінцівок.

Група науковців розробила тваринну модель із метастазами пухлинного процесу через лімфу та порівняла цільову здатність двох флуоресцентних контрастних речовин: індоціанінового зеленого (ICG) і неоманнозилового сироваткового альбуміну людини в поєднанні з ним (MSA-ICG). Завдяки точному аналізу було виявлено, що MSA-ICG значно посилює експресію маркерної молекули CD206 у метастатичних лімфатичних вузлах. Примітно, що звичайний ICG не міг відрізнити вражені структури від здорових, а MSA-ICG значно посилив флуоресцентний сигнал саме в метастатичних лімфатичних вузлах, дозволяючи під час операції диференціювати їх від нормальних.

Аналізуючи висновки, використання MSA-ICG в хірургії дозволяє в режимі реального часу виявляти та точно видаляти метастатичні лімфатичні вузли. Таке точне втручання може запобігти ускладненням, пов’язаним із великою дисекцією лімфатичних вузлів, і покращити виживаність пацієнтів шляхом точного видалення лише пухлинних структур. Професор Хун Ку Кім, один з авторів, розповідає: «Це дослідження довело, що MSA-ICG може точно націлюватись на рак. Ми продовжуватимемо наші зусилля, аби застосувати техніку до хірургічних операцій за різних видів раку, таких як рак легенів, стравоходу, молочної залози, шлунка та колоректальний рак». Нову техніку вже запатентували й передали компанії CellBion Co. Ltd для комерціалізації.

Джерело: https://journals.lww.com/international-journal-of-surgery/fulltext/2024/05000/detection_of_metastatic_lymph_node_and_sentinel.25.aspx