Головна Новини Ортопедія та травматологія Новий гідрогель уповільнює прогресування та лікує остеоартрит на ранніх стадіях

17 вересня, 2024

Новий гідрогель уповільнює прогресування та лікує остеоартрит на ранніх стадіях

Новий гідрогель уповільнює прогресування та лікує остеоартрит на ранніх стадіях

Учені з Китаю розробили новий біоматеріал, який може бути корисним у лікуванні остеоартриту (ОА) та уповільненні прогресування захворювання. Ця патологія суглобів спричинена поступовим руйнуванням хряща, що амортизує тканину між кістками. Захворювання призводить до зменшення кількості синовіальної рідини, збільшення тертя і, зрештою, незворотного пошкодження суглоба. Нова техніка використовує гідрогелеві мікросфери разом з антитілом для відновлення змащення хряща.

«У цій роботі розроблено опосередковані антитілами гідрогелеві мікросфери (HMS) для точного змащування місця пошкодження хряща та запобігання прогресуванню раннього ОА», – пишуть дослідники у статті, опублікованій у журналі Advanced Materials. Інноваційний матеріал утворений із крихітних порожнистих сфер, відомих як гідрогелеві мікросфери, що зазвичай використовують для відновлення пошкоджених тканин. Мікросфери складаються з унікальної комбінації желатин метакрилату, біоматеріалу, отриманого із природного білка, і полісульфобетаїну, синтетичного полімеру. Поєднання цих двох речовин створює сприятливе середовище для росту та зволоження структур.

Щоби підвищити ефективність матеріалу, науковці створили цільове антитіло, яке зв’язується з пошкодженим хрящем і приєднується до мікросфер. Антиколаген типу I (Anti-Col1) – це антитіло, яке націлене на ділянки пошкодження хряща на ранніх стадіях ОА. Воно закріплене на матриці HMS і, на відміну від наявних біолубрикантів, може точно впливати на невеликі ділянки запалення.

Команда вчених вводила новий біоматеріал щурам для лікування ранньої стадії хвороби. Результати продемонстрували, що це зменшило симптоми та запобігло подальшому пошкодженню суглобів. Крім того, новий матеріал перевершив традиційні методи, адже зменшив тертя та покращив змащення суглобів. Як повідомляється, коефіцієнт тертя був зменшений на понад третину, порівнюючи з інфузіями фізіологічного розчину.

Джерело: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/adma.202405943