Головна Новини Ортопедія та травматологія Чи допомагають регулярні тренування зменшити хронічний біль у попереку: сучасний погляд учених

11 жовтня, 2024

Чи допомагають регулярні тренування зменшити хронічний біль у попереку: сучасний погляд учених

Чи допомагають регулярні тренування зменшити хронічний біль у попереку: сучасний погляд учених

Дослідження, проведене в Університеті Монаша, Австралія, продемонструвало, що інтервальна програма бігу та ходьби не тільки ефективна для зменшення болю в дорослих із хронічним болем у попереку (ББП), але й безпечна для учасників. 12-тижнева програма показала важливі результати в покращенні фізичних функцій, знеболенні та збільшенні працездатності для тих, хто, можливо, уникав бігу в минулому через боязнь можливої травми. Сучасні експерименти показують, що ці побоювання можуть бути необґрунтованими для лікування болю.

Хронічний біль у попереку вражає 7,5 % людей у всьому світі та може призводити до інвалідності. Сучасні методи терапії часто включають фізичні вправи для зменшення болю і покращення фізичних функцій, але точних висновків щодо ролі бігу для лікування болю у спині досі не було. Учасниками нового дослідження були 40 осіб віком від 18 до 45 років із неспецифічним хронічним болем у попереку. Група хворих брала участь у програмі інтервального бігу та ходьби (низької або середньої інтенсивності) упродовж 12 тижнів із трьома 30-хвилинними сеансами на тиждень. Контрольна група продовжувала своє звичайне життя без будь-якої фізичної активності.

Результати показали значне зменшення болю та покращення працездатності серед учасників першої групи. Середня інтенсивність болю зменшилася на 15,3 балів за 100-бальною шкалою. В учасників також відзначалось зниження ступеня інвалідності, виміряного за індексом інвалідності Освестрі (5,2 бали). Цей індекс використовують для оцінки болю в попереку: 0 балів – мінімальна обмеженість рухів через біль, 100 балів – неможливість будь-яких рухів. Окрім того, прихильність до навчання була високою: учасники відвідали 70 % призначених занять, що дорівнює приблизно 2,1 із 3 щотижневих занять. Будь-яких серйозних побічних ефектів, пов’язаних із навантаженням, не було, тому метод можна вважати безпечним для учасників.

Джерело: https://bjsm.bmj.com/content/early/2024/10/07/bjsports-2024-108245