Головна Новини Ортопедія та травматологія Велике дослідження виявило, що основною причиною подагри є генетика, а не спосіб життя

17 жовтня, 2024

Велике дослідження виявило, що основною причиною подагри є генетика, а не спосіб життя

Велике дослідження виявило, що основною причиною подагри є генетика, а не спосіб життя

Велике міжнародне дослідження показало, що подагра є хронічною хворобою, головною причиною якої є генетика, а не спосіб життя. Під керівництвом учених Університету Отаґо (Данідін, Нова Зеландія) у дослідженні загальногеномних асоціацій, опублікованому в Nature Genetics, проаналізовано генетичну інформацію 2,6 мільйонів людей. Біологи проаналізували об’єднані набори даних ДНК з усього світу. Приблизно три чверті даних надійшли від клієнтів 23andMe, Inc., компанії, що безпосередньо займається генетикою та профілактичним здоров’ям. Учені наголошують: хоча певні харчові фактори, такі як споживання великої кількості червоного м’яса, можуть спровокувати напади подагри, основною причиною цього захворювання є імунна система, налаштована на «атаку», – генетика відіграє важливу роль у цьому процесі.

Старший автор, професор Тоні Мерріман із відділу мікробіології та імунології Отаго, сподівається, що результати усунуть деяку стигму навколо хвороби: «Подагра – це хронічне захворювання з генетичною основою, і воно не є провиною хворого – необхідно розвіяти міф про те, що подагру спричиняє спосіб життя чи дієта». Професор Мерріман вважає, що нові відкриття допоможуть покращити способи впливу на патологію: «Ми сподіваємося, що з часом з’являться кращі та більш доступні методи лікування з новими цілями, які ми визначили». Одним із таких варіантів може бути перепрофілювання препарату, який використовується для лікування низки інших захворювань, пов’язаних з імунною системою, наприклад, ревматоїдного артриту, – тоцилізумаб націлений на рецептор імунного активатора, інтерлейкіну-6, який вважається одним з основних у розвитку подагри.

Подагра частіше спостерігається серед чоловіків і є проявом гіперурикемії – збільшення концентрації сечової кислоти в крові. Оскільки сечова кислота малорозчинна у воді, то збільшення її концентрації спричиняє випадіння уратів в осад, що значно посилюється в кислому середовищі, особливо в зоні запального процесу. Кристали уратів відкладаються в суглобах, особливо мілких, і викликають гострі болі, а також у нирках, що супроводжується розвитком сечокам'яної хвороби. Традиційне лікування подагри – алопуринол, препарат першої лінії, конкурентний інгібітор ксантиноксидази, що зменшує утворення сечової кислоти. Окрім цього, необхідне коригування дієти - обмеження вживання таких продуктів, як червоне м'ясо та морепродукти, споживання помірної кількості вітаміну C, алкоголю та фруктози й уникнення ожиріння.

Джерело: https://www.nature.com/articles/s41588-024-01921-5