Головна Новини Оториноларингологія Рідкісна трансплантація гортані допомогла хворому знову говорити

10 липня, 2024

Рідкісна трансплантація гортані допомогла хворому знову говорити

Рідкісна трансплантація гортані допомогла хворому знову говорити

До чоловіка з Массачусетсу повернувся голос після того, як хірурги видалили його гортань із раком і замінили її донорською. Така трансплантація надзвичайно рідкісна і зазвичай не є варіантом для онкохворих. Марті Кедіан – лише третя людина у США, якій зробили повну пересадку гортані; подібні операції були проведені багато років тому. Хірурги із клініки Мейо в Аризоні запропонували Кедіану трансплантацію в рамках нового клінічного випробування, спрямованого на те, щоб така операція була доступна більшій кількості пацієнтів, у тому числі хворим на рак, що є найпоширенішим варіантом втрати гортані.

Гортань, можливо, більш відома як частина голосового апарату, але вона також життєво важлива для дихання та ковтання. Стулки м’язової тканини, які називаються голосовими зв’язками, відкриваються, аби пропускати повітря в легені, закриваються, щоби запобігти потраплянню їжі чи напоїв у дихальні шляхи, і вібрують, коли повітря проштовхується крізь них, аби створити звуки. За оцінками Американського онкологічного товариства, цього року в понад 12 600 людей буде діагностовано будь-яку форму раку гортані. Тоді як сьогодні багато людей проходять курс лікування для збереження голосу, тисячам людей повністю видалили орган; вони дихають через трахеостомічну трубку на шиї та мають значні проблеми зі спілкуванням.

Двоє перших пацієнтів після трансплантації гортані у США – у Клівлендській клініці в 1998 році та в Каліфорнійському університеті в Девісі в 2010 році – втратили голос через травми: один після аварії на мотоциклі, другий – після ушкодження апаратом штучної вентиляції легень. Хоча це хірургічне втручання забезпечило можливість нормального мовлення для реципієнтів, лікарі не вдаються до такого його виду. Частково через те, що люди можуть жити без гортані, тоді як препарати проти відторгнення можуть спровокувати утворення нових або повторних пухлин. Іншою перешкодою є складнощі із гарантуванням нормальної іннервації трансплантованого органу – для забезпечення можливості ковтання та здатності реципієнта розмовляти.

Десять років тому в Кедіана діагностували рідкісний рак хряща гортані. Чоловік переніс понад десять операцій, і зрештою йому стала потрібною трубка для дихання та ковтання, при цьому розмовляти він не міг. Лікарі клініки Мейо вирішили, що він є безперечним кандидатом для трансплантації гортані, оскільки його рак не розвивався швидко, і, що особливо важливо, Кедіан уже приймав ліки проти відторгнення для попередньо трансплантованої нирки.

Близько 10 місяців шукали померлого донора зі здоровою гортанню потрібного розміру. 29 лютого шестеро хірургів після видалення ракової гортані Кедіана трансплантували йому донорську, а також необхідні прилеглі структури – щитовидну і паращитовидні залози, глотку та верхню частину трахеї – і крихітні кровоносні судини для живлення. Операція тривала 21 годину. Використовуючи нові мікрохірургічні методи, лікарі з’єднали нерви, необхідні для забезпечення можливості Кедіану ковтати та володіти голосовими зв’язками. Приблизно через три тижні чоловік вимовив перше слово – «привіт». Незабаром він знову навчився ковтати, й у нього навіть зберігся власний бостонський акцент.

Джерело: https://www.mayoclinicproceedings.org/pb/assets/raw/Health%20Advance/journals/jmcp/Lott-1720450777830.pdf