Головна Новини Педіатрія Держава відповідальна за життя та здоров’я дітей - Ірина Сисоєнко

30 листопада, 2017

Держава відповідальна за життя та здоров’я дітей - Ірина Сисоєнко

Держава відповідальна за життя та здоров’я дітей - Ірина Сисоєнко

Стратегічно важливим та пріоритетним завданням для України у галузі охорони здоров’я є збереження життя та здоров’я дітей. Про це заявила Ірина Володимирівна Сисоєнко, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, під час круглого столу «Шляхи зменшення дитячої смертності».

Депутат зазначила, що дитяча смертність є показником, що дозволяє оцінити ефективність системи охорони здоров’я країни. За її словами, на сьогодні рівень дитячої смертності в Україні є вищим за такий у державах Європейського союзу, однак нижчим порівняно з країнами СНД (за виключенням Республіки Білорусь).

І.В. Сисоєнко підкреслила, що гасло «Діти – наше майбутнє» має бути не просто словами, а реалізуватися у вигляді гарантованого бюджетного фінансування на державному та місцевому рівнях у 2018 р.

На даному етапі зберігають актуальність кілька проблем:

  • державні закупівлі ліків, обладнання, витратних матеріалів здійснюються зі значною затримкою і в умовах сталого недофінансування;
  • кількість педіатрів в центрах первинної медико-профілактичної допомоги зменшується; 
  • у деяких областях досі не завершена робота зі створення перинатальних центрів;
  • відсутня національна програма по збереженню життя і здоров’я дітей та запобіганню найпоширенішим хворобам.

Під час круглого столу експерти Міністерства охорони здоров’я України, провідні фахівці у сфері педіатрії та неонатології, психіатрії та неврології розповіли про перспективи реформування медичної допомоги українським дітям відповідно до європейських стандартів, профілактики вроджених вад розвитку, зменшення смертності дітей внаслідок онкологічних та онкогематологічних захворювань, корекції розладів психіки і поведінки у дітей, що відносяться до поширених причин дитячих суїцидів.

Учасники круглого столу наголосили, що для зменшення показника дитячої смертності, який в Україні сьогодні складає 1:100 серед дітей віком до 5 років, необхідно розробити і затвердити комплексну Національну стратегію з охорони материнства та дитинства, яка передбачатиме удосконалення медичної допомоги дітям з впровадженням сучасних методів діагностики та лікування; забезпечення рівного доступу дітей до якісних медичних послуг; посилення профілактичного напряму роботи в педіатрії; підвищення обізнаності батьків та членів суспільства щодо проблем дитячого здоров’я; популяризацію здорового способу життя, подолання кадрового дефіциту лікарів-педіатрів.

«Назріла необхідність імплементації загальнодержавних заходів щодо охорони здоров’я дітей України, які б передбачали вирішення медико-соціальних проблем з позицій оздоровчо-профілактичних дій в медицині дитинства. Слід продовжити впровадження національного проекту «Нове життя – нова якість охорони материнства та дитинства» та розширення мережі перинатальних центрів ІІІ рівня. Також у поданому мною законопроекті № 6634 «Про первинну медичну допомогу на засадах сімейної медицини» пропонується залишити на рівні первинної медичної допомоги надання дітям медичної допомоги педіатрами», - резюмувала Ірина Сисоєнко.

Підготувала Ольга Радучич