Головна Новини Педіатрія Нещодавно виявлена кісткова стовбурова клітина є причиною передчасного зрощення черепа

21 вересня, 2023

Нещодавно виявлена кісткова стовбурова клітина є причиною передчасного зрощення черепа

Нещодавно виявлена кісткова стовбурова клітина є причиною передчасного зрощення черепа

Згідно з доклінічним дослідженням, проведеним лікарями Weill Cornell Medicine (Нью-Йорк), краніосиностоз, передчасне зрощення верхньої частини черепа в немовлят, спричиняється аномальним надлишком раніше невідомого типу стовбурових клітин, що утворюють кістку. Краніосиностоз виникає внаслідок однієї з кількох можливих генних мутацій і трапляється приблизно в одного із 2500 немовлят. Він звужує ріст мозку, що може призвести до аномального розвитку нервової системи, якщо це не виправити інвазійним шляхом. У складних випадках потрібне багаторазове хірургічне втручання.

Науковці детально дослідили, що відбувається в черепі мишей з однією з найпоширеніших мутацій, виявлених при краніосиностозі людини. Вони виявили, що генні зміни сприяють передчасному зрощенню черепа, індукуючи аномальну проліферацію певного типу стовбурових клітин, що утворюють кістку, а саме DDR2+, які ніколи раніше не були описані. «Тепер ми можемо почати думати про лікування краніосиностозу не тільки хірургічним шляхом, але і шляхом блокування цієї аномальної активності стовбурових клітин», – зауважив один зі старших авторів дослідження доктор Метт Грінблатт, доцент кафедри патології та лабораторної медицини Weill Cornell Medicine.

Дослідники виявили людські версії стовбурових клітин DDR2+ і інших клітин CTSK+ у зразках черепа під час операцій краніосиностозів, що підкреслює ймовірну клінічну значущість цих результатів. Отримані дані свідчать про те, що невідповідну проліферацію DDR2+, що пов’язана із генними мутаціями, які призводять до краніосиностозу, у стовбурі черепа немовлят можна лікувати шляхом придушення цієї популяції стовбурових клітин. Вчені засвідчили, що стовбурові клітини CTSK+ досягають цього придушення завдяки секреції фактора росту під назвою IGF-1 і, можливо, інших регуляторних білків.

На думку науковців, медикаментозне лікування, що пригнічує DDR2+ стовбурові клітини, використовується разом із хірургічним лікуванням, по суті, щоб обмежити кількість необхідних операцій або покращити результати терапії.

Джерело: https://medicalxpress.com/news/2023-09-newly-bone-stem-cell-premature.html