Головна Новини Педіатрія Як синє світло від смартфонів або планшетів пов’язане з раннім статевим дозріванням

26 вересня, 2023

Як синє світло від смартфонів або планшетів пов’язане з раннім статевим дозріванням

Як синє світло від смартфонів або планшетів пов’язане з раннім статевим дозріванням

Згідно з дослідженням, представленим на 61-й щорічній зустрічі Європейського товариства дитячої ендокринології в Гаазі, вплив синього світла, подібного до світла від смартфонів або планшетів, може призвести до раннього статевого дозрівання у самців щурів. Результати цього дослідження також були опубліковані в Frontiers in Endocrinology. Це перше дослідження, яке вивчає зв’язок між впливом синього світла та раннім статевим дозріванням у самців щурів, і проливає світло на те, як фактори навколишнього середовища, такі як час перед екраном, впливають на раннє статеве дозрівання та морфо-функціональні зміни тканини яєчок.

Раннє статеве дозрівання в більшості дітей не має очевидної причини. Іноді це пов’язано з генетичними особливостями або із наявністю травм чи пухлин мозку, щитоподібної, надниркових або статевих залоз. Останнім часом кілька досліджень повідомляли про збільшення випадків раннього статевого дозрівання як у дівчат, так і у хлопчиків, особливо під час пандемії COVID-19. Одним із факторів може бути збільшення використання пристроїв, що випромінюють синє світло, але цей фактор важко оцінити в дітей.

У цьому дослідженні науковці Університету Газі в Туреччині обстежили 18 щурів-самців віком 21 день, розділених на три групи по 5 осіб і підданих нормальному циклу освітлення, 6- або 12-годинному синьому освітленню. Дослідники виявили, що перші ознаки статевого дозрівання виникали значно раніше в самців щурів, які піддавалися синьому світлу. Чим довше щури були під дією синього світла, тим раніше починалося їхнє статеве дозрівання, крім того, у них також спостерігалися пригнічення продукції сперми та пошкодження тканини яєчок.

У подальшому дослідники зосередяться на оцінці впливу синього світла до статевого дозрівання дорослих щурів. «Ми прагнемо піддати впливу блакитного світла самців і самок щурів до статевого дозрівання та зрозуміти його довгостроковий вплив на пошкодження репродуктивних органів і фертильність, – зазначив д-р Кілінч Угурлу. – Зрештою, це дослідження може призвести до розробки профілактичних заходів і сприяти обговоренню впливу сучасного способу життя на фізіологічний розвиток і довгострокове здоров’я».

Джерело: https://bangaloremirror.indiatimes.com/opinion/you/mind-body-heart/articleshow/103895509.cms